söndag 4 juli 2010

Saras underbara räk- och kräftpaj

Foto: Tina FallgrenPaj är perfekt sommarmat, både till picknicken och till vardags. Här kommer ett recept på Saras fantastiskt goda räk- och kräftpaj.

Förslagsvis kan du göra pajskalet av sojamjöl istället för vetemjöl och det blir både glutenfritt och proteinrikt. Skalet blir inte lika hårt, men jättegott. Läs mina mattips för ugnen här.

Rosévin passar utmärkt till skaldjur så det kan du servera till. Läs mitt inlägg om rosé här.

Saras räk- och kräftpaj

Pajskal 1:3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten

Pajskal 2:2 dl sojamjöl
100 gram smör

Krama ihop med händerna, det kan ta lite längre tid innan det går ihop men det är de värt.

Fyllning:
250 g skaldjur (räkor och kräftor)
2,5 dl creme fraiche
1 1/2 msk hummerfond
1 dl strimlad purjolök
4 msk hackad dill (funkar även med fryst)
riven ost, alternativt västerbottenost
salt och peppar

1. Knåda ihop degen till pajskalet.
2. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Förgrädda i ca 8 minuter på 200 grader.
3. Skala räkorna och ta fram kräftstjärtarna.
4. Blanda creme fraiche, fond och dill och vänd ner skaldjuren. Salta och peppra.
5. Häll ut i pajskalet och strö över riven ost.
6. Grädda tills pajen har fått en gyllenbrun färg, ca 20 minuter. Servera till en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar