söndag 25 juli 2010

Spenat- och fetaostpaj

Foto: Tina FallgrenDet här pajreceptet är hämtat ur boken Våra bästa GI-recept av GI-experterna Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson. Eftersom den både är vegetarisk, glutenfri och väldigt god passar den till att bjuda de flesta av sina vänner!

Du kan givetvis göra ett "vanligt" pajskal med vetemjöl också men jag tycker det blir godare med sojamjöl. Det blir mer smak, glutenfritt, nyttigare och som om inte det vore nog är det proteinrikt också! (hela 37 g/100 g). Pajen fick väldigt bra betyg när jag bjöd på den förra veckan!

Fetaost- och spenatpaj (4 port)

2 dl sojamjöl
100 gram smör

1. Mät upp mjölet och lägg i smöret.
2. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Den är lite mer svårarbetad än en vetedeg men den ger med sig efter ett litet tag.
3. Pricka skalet med en gaffel och grädda i 15 minuter i 200 grader.

Fyllningen
1 gul lök
1 paket bladspenat (går bra med fryst)
olja
250 gram fetaost
svarta oliver *
2 msk oregano
3 ägg
3 dl grädde
salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skiva löken och stek tillsammans med spenaten i en stekpanna med oljan i någon minut
3. Fyll ett färdiggräddat pajskal med spenaten och smula fetaost över.
4. Lägg på svarta oliver och krydda med oregano.
5. Blanda ägg, grädde, salt och peppar och häll över pajen.
6. Grädda i ca 40 minuter, pajen ska vara fast och ha fått lite färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar