tisdag 8 juni 2010

Mattips för ugnen

Foto: här
Ibland behöver man slänga ihop något snabbt, när man inte har tiden, orken eller lusten att stå i köket. Då är ugnen perfekt! Här kommer några tips.

Ett enkelt sätt är att tillaga någon basrätt och tillsätta något piffigt. Som kräftor i en sparrissoppa, soltorkade tomater, oliver och fetaost i köttfärsbiffarna, blanda ner pesto med salladen eller servera pannkakorna med en egengjord sylt. Man behöver inte komponera ihop en ny maträtt varje gång man ställer sig i köket.
Läs mer om smaksättningar här.

Kött:
- Köttbullar och köttbiffar blir jättegoda i ugnen. Blanda, forma och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Vill du ha stekyta är det bara att steka på efter. Kolla här.
- Bjud mamma på en god köttfärslimpa, kanske med en ny spännande ingrediens som soltorkade tomater, oliver, fetaost eller bacon.
- Även lax och kyckling kan tillagas i ugnen. Laxen ska ha en innertemperatur på ca 48 grader och kycklingen på 72 grader (använd stektermometer).
- Kyckling i ugn: skär ett snitt på kycklingfiléerna, lägg i en god ost och linda med bacon. Låt den bli klar i ugnen och servera med en god sallad och en ädelostsås.
- Grekisk pyttipanna är galet gott, och perfekt till tjejmiddagen!

Rotfrukter:
- Att rosta rotfrukter är otroligt gott. Blanda ihop de du tycker om: potatis, sötpotatis, rödbetor, palstenacka, morot, kålrot. Här har du två recept i tidigare inlägg. Servera med en god röra som fetaostkräm, myntayoghurt eller pestokräm. Läs tidigare inlägg här.

Grönsaker:
- Blanda ner grönsaker som du tycker om i en form, ringla över olja och salt och låt det bli klart i ugnen. Tips är aubergine, zuccini och tomater. Servera med en god röra. Vill du ha kött till kan du lägga in laxen eller kycklingen i ugnen också.

Paj:
- Enkelt och gott. Min favorit är att använda sojamjöl istället för vetemjöl, det blir proteinrikt, smakfullt och gott (2 dl sojamjöl + 100 g smör), som en tacopaj.

Gratänger:
Gör en gratäng med potatis, pasta eller grönsaker. Strö över någon god ost.
Om du gör en potatisgratäng och vill ha kryddstarka korvar till är ett tips att lägga de på galler ovanför potatisgratängen i ugnen. Fettet med en massa goda smaker kommer att droppa ner och potatisgratängen kommer att bli himmelskt god.

Övrigt:
Pizza är ju lämpligt att göra om man är många. En pizzadeg fixar du snabbt iordning själv. Recept här, glutenfri här. Om du inte orkar eller hinner baka kan du enkelt göra en tortillapizza. Pizza är även perfekt när man behöver göra en kylskåpsrensning.
- En egen tomatsås av ugnsrostade grönsaker är jättegott och en bra bas till mycket. Gör den när du får tid och frys in. Sen är det bara att slänga ihop en snabb pastasås, blanda med köttfärsen eller kycklingen. Receptet hittar du här.
- Ugnspannkaka: med äpplen och lingongrädde till.
- Imponera med en god ostsufflé till förrätten, här är receptet på min pappas.

1 kommentar:

  1. Fram nsk fläskpannkaka med mycket lök och t ex bacon är en variant på den kanske lite vanliga ugnspannkakan. Gott är det dessutom.

    SvaraRadera