fredag 14 maj 2010

Sparristider

Foto: härTycker du om sparris och vill fördjupa dig i denna älskade primör? Här kommer lite läsning och recept.

Jamie Oliver utser sparrisen till månadens råvara. Lite ur sparrisens historia:
"Asparagus has been highly valued as a vegetable and as a medicine since early times. There's a recipe for it in the oldest surviving book of recipes, Apicius’s De Re Coquinaria, which dates from the third century, and it was cultivated and enjoyed by the Egyptians, Greeks & Romans. "

Hur ska sparrisen vara? (Jamie Oliver)
"When buying, choose firm stalks, closed tips and fresh-looking ends. The spears will begin to lose flavour and tenderness soon after they are picked so it is worth eating them the day you get them. If this isn’t possible, store in the fridge with a damp cloth around the stems. "

Svenska Dagbladet har slagit på stort med en sparrisskola, här kan du både få recept och få veta hur du kokar sparrisen. Och lite mer.

Är råvaran god i sig så krävs det sällan några större ansträngningar i köket. Lite parmesan och lite smör så är det klart.
Sparris med parmesan - här.
Sparrisrisotto - här.
Sparrispasta - här.
Sparris med smör - här.


Källor:

1 kommentar:

  1. sparris är utan tvekan något av det bästa jag vet. sjukt gott!

    hoppas du får en fin helg!

    SvaraRadera