söndag 23 maj 2010

Smaksättningar till potatissalladen

Foto: här
Potatissallad är perfekt sommarmat. Eftersom en egengjord blir tusen gånger, både, godare och nyttigare så tycker jag att du ska skippa affärens varianter. Det tjänar både din plånbok, din hälsa och dina smaklökar på. Perfekt tillbehör om du ska bjuda dina vänner på grillat eller en självklar plats på buffébordet.
Min potatissallad här.
Och den jag testade förra veckan med lax - här.

Jens Linder, DN:s söndagskock, har gjort en sammanställning på hur man kan variera sin potatissallad i hela 13 variationer. Läs hela artikeln här.
Färskpotatissallad i flera varianter
1 kg färskpotatis
vatten att koka i
1-2 tsk salt per liter vatten

Majonnässås (A):
1 1/2 dl majonnäs
1/2 dl gräddfil
nymald svart- eller vitpeppar
salt

Mager sås (B):
2 dl lättcrème fraiche
nymald svart- eller vitpeppar
salt

Vinägrett (C):
1 1/2 msk pressad citron eller vinäger
nymald svart- eller vitpeppar
3 msk olja, gärna hälften oliv och hälften raps
salt

Smaksättningar:
1. 100 g fetaost (tärnad eller smulad), svarta oliver, skivad rödlök (B, C)
2. 100 g chèvreost (tärnad eller smulad), 1 msk honung, 1 tsk färsk rosmarin (B, C)
3. 2 dl hackad purjolök, 2 msk kapris (A, B, C)
4. 100 g färsk spenat, 1/2 burk sardeller (finhackade), 1 pressad vitlöksklyfta (A, B, C)
5. 1 msk vardera av finhackad gräslök, persilja och dill (A, B, C)
6. 1 tärnad röd eller gul paprika (rostas hel i ugn på 225 grader tills den mjuknat), (A, B, C)
7. 100 g grönmögelost (smulad), 2 msk finhackade nötter, 1 tunnskuren selleristjälk (A, B, C)
8. 1/2 dl hackad salt- eller ättiksgurka, 1/2 dl avrunnen syltlök (A, B, C)
9. 2 dl grovhackade kokta vaxbönor eller haricots verts, 1/2 dl rostade pinjenötter (C)
10. 50-100 g fiskrom, 2 msk finhackad dill, 1 tsk rivet citronskal, (A, B, C)
11. 1/2 ask smörgåskrasse, 1 tsk fransk senap, 1 dl riven smakrik ost, (A, B, C)
12. 2 dl stekt svamp, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk finhackad färsk timjan, (A, B, C)
13. 1 röd chilifrukt (finhackad), 1 tsk spiskummin, 1 msk finhackad persilja (A, B, C)

Källa: DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar