söndag 9 maj 2010

Grekisk pyttipanna

Foto: här
Det är få saker som slår en middag med vänner. Kombinera det med en grekisk pyttipanna och du har en perfekt kväll. Första gången jag åt denna rätt var hos min kompis Johanna, med hela kompisgänget samlad. Det är en perfekt bjudmat eftersom det krävs väldigt lite förberedelse och arbete, den sköter sig själv i ugnen och man kan göra mycket mat (det kommer behövas). Kom ihåg att marinera köttet i tid bara.

Grekisk pyttipanna
Kyckling/fläskfilé
Potatis i klyftor
Strimlad paprika
Rödlök eller purjolök
Skivade tomater
Tärnad fetaost
Oliver

Marinad:
1-1/2 dl olja
2 msk soja
4-5 vitlöksklyftor
1/2-1 tsk ingefära
sambal oelek efter behag
salt och peppar

Sås:
2 burkar creme fraiche eller turkisk yoghurt
4 msk majonnäs
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk italiensk salladskrydda
Några stänk citron

Alternativ till såsen:fetaostkräm eller tzatziki.

1. Strimla kyckling eller fläskfile och marinera i minst 6 timmar.
2. Blanda allt utom fetaosten i en smord form eller på en plåt. Grädda i 225 grader i ca 30-40 minuter (tills köttet är klart och potatisen mjuk).
3. Blanda ihop den kalla såsen.
4. Blanda ner fetaosten mot slutet.

1 kommentar:

  1. Det låter gott men det skulle nog bli godare med paprika. Världens godaste grönsak! Hurra!

    SvaraRadera