lördag 15 maj 2010

Farligt ämne i konservburkar

Foto: härSvenska dagbladet skriver idag om bisfenol. Ett ämne som har visat sig ge hormonella störningar hos både foster och barn.

Detta ämne hittar man på våra matbutikers hyllor - i läsk- och konservburkar. Konservburkarna har nämligen ett lack på insidan där bisfenol används för att skydda maten från bakterier, även vid väldigt lång förvaring.

Bisfenol står även med på den internationella miljörörelsens lista (Sinlist) över kemikalier som idag utgör de största hoten på miljön och bör bytas ut så fort som möjligt.

SvD har pratat med Axfood och enligt de innehåller i princip alla konservburkar just detta lack, och därmed även bisfenol. Myndigheterna har en reglering kring hur höga halter som får användas, problemet är att detta gränsvärde är omdiskuterat.

Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, kritiserar dessa regler eftersom han anser de föråldrade eftersom de inte tar hänsyn till att även små doser kan göra skada.
–Sannolikt är riskerna för skador störst under till exempel fosterstadiet, vilket innebär att gravida kvinnor bör skyddas, men också under barnets tidiga utveckling och under puberteten, säger Åke Bergman till SvD.

Läs hela artikeln här.
Listan hittar du här.

1 kommentar:

  1. Bra att du uppmärksammar detta problem! För det är ett stort problem - att tillsätta Bisfunol i nappflaskor till barn som är de som är mest sköra är skandalöst!
    Gå med i Sveriges Konsumenters Facebook-kampanj: Ta bort Bisfunol i nappflaskor NU!
    Klicka på nedanstående länk:
    http://www.facebook.com/group.php?gid=116484691720515&ref=mf

    SvaraRadera