lördag 22 maj 2010

Min goda kantarellrisotto

Foto: Tina FallgrenDet är första gången jag lagar risotto men det blir definitivt fler gånger - galet gott och väldigt enkelt. Riset kan ta lite tid att bli klart, men det är bara att fylla på med lite vatten och låta det koka en stund till.

Gör din egen variation och ta det du har hemma. Byt enkelt ut både osten och/eller svampen mot någon annan du tycker om. Personligen tycker jag att kantareller är det bästa men det är inte alltid man har det hemma i frysen. Byt ut osten mot en med lite smak, förslagsvis parmesan eller prästost. Tänk på att salta i slutet eftersom buljongen är väldigt salt.

Kantarellrisotto (2 port)
smör & rapsolja
2 dl avorioris
3 dl vatten (+ ev ca 1 dl extra)
ca 1 dl vitt vin (+ ev lite extra)
kantareller
2 schalottenlökar
1 dl riven hård västerbottenost
peppar

1. Fräs riset i smör och olja. Koka upp buljongtärningen med vatten och vin. Häll ca hälften av buljongen över riset, rör om och låt koka utan lock ca 10 minuter.
2. Ta fram kantarellerna, skala och finhacka löken.
3. Stek kantarelleroch lök i smör och olja. Krydda försiktigt. Häll på resten av buljongen på riset och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Om inte riset är klart, fyll på med mer vatten och låt det koka lite längre.
4. När riset är klart, vänd ner den rivna osten och den stekta svampen och löken. Krydda eventuellt med salt och mycket svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar