söndag 9 maj 2010

Smördegspiroger med sötpotatispuré

Foto: Sofie AmbergI fredags blev jag bjuden på middag - smördegspiroger med sötpotatispure. Otroligt gott, både glutenfri och vegetarisk. Här kommer receptet i tre moment, sötpotatispurén, såsen och pirogerna.

Sötpotatispuré
sötpotatis, morötter, smör, lite mjölk, lite grädde, salt och peppar.
1. Skär sötpotatis och morötter i mindre delar och koka de mjuka.
2. Mixa till en puré med mjölk, grädde och smör,salta och peppra.

Sås
mjölk, grädde, soja och honung, lite peppar.
1. Blanda alla ingredienserna och värm upp.

Goda piroger
smördegsplattor och fyllning: sojafärs eller quornfärs (kockens rekommendation), paprika, broccoli, vitlök, spenat, tomatsås, gräslök, riven ost och kryddor: salt, peppar, cayenne peppar, paprikakrydda, spiskummin.
1. Hacka lök, paprika och broccoli, stek ihop med sojafärsen.
2. Kavla ut färdig smördeg till kvadratformade delar.
3. Lägg röran på smördegen och vik ihop till trianglar.
4. Grädda i ugnen i 200 grader tills det är klart, cirka 20 minuter.

2 kommentarer:

  1. I pirogfyllningen är quorn-färs att föredra framför sojafärs eftersom sojafärsen smakar sämre och kryddorna inte får samma effekt.
    Och är man heltidsvegetarian kan man med fördel lägga in lite kidneybönor för den där extra boosten man behöver.

    Pirogfyllningen fungerar utmärkt i lasagne också, skippa bechamelsåsen och lägg ett fint lager wästgöta klosterost på toppen.

    SvaraRadera