söndag 16 maj 2010

Rosta dina nötter!

Foto: Tina Fallgren Att rosta nötter och frön är ett enkelt sätt att piffa till något. Fixa goda snacks eller blanda i maten eller efterrätten. Är du allergisk mot nötter går det lika bra att rosta solroskärnor och pumpafrön.

Genom att rosta får du fram en annorlunda smak, som kan passa sig som bas i en dressing, som ger en godare pesto eller som höjer en sallad. Smaksätt gärna nötterna med något annat än salt, som peppar, cayennepeppar eller paprika.
Se nedan för hur du gör. Här kommer några tips.

Vad kan du rosta?
Cashewnötter, valnötter, pinjenötter, pistaschnötter, jordnötter, paranötter, makadamianöt, pekannöt, solroskärnor, pumpakärnor, mandlar, hasselnötter.

Leilas varma pepparnötter
2 dl salta cashewnötter
1 krm cayennepeppar
svartpeppar från kvarn

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda nötter och kryddor och rosta dem i ugnen, ca 5 minuter. Perfekt snacks!

Tamarirostade mandlar
Tamari (en soja)
mandlar

Blanda mandlarna med tamari och rosta i ugnen. Den salta smaken gör det både gott som snacks eller istället för vanligt salt i någon maträtt.

Salta frön
pumpakärnor
solroskärnor
havssalt

Häll pumpakärnor och solroskärnor i en stekpanna. De är klara när det börjar poppa och de har fått färg. Blanda med salt och servera som snacks.

Quinoa med pumpakärnor
röd quinoa
pumpakärnor

1. Koka quinoan enligt anvisning
2. Rosta pumpakärnor tills de fått färg, salta. Blanda ihop med quinoan och servera som tillbehör till något kött.

Hur gör man?
I stekpanna
1. Hetta upp en stekpanna med eller utan olja.
2. Rosta nötterna i omgångar i 3–5 minuter eller tills nötterna har fått färg. Strö på salt.

I ugnen
1. Sätt ugnen på 175°. Bred ut nötterna i långpanna (med bakplåtspapper). Rosta dem mitt i ugnen tills de är gyllenbruna, 10–15 min.
2. Blanda nötterna med salt och eventuellt någon krydda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar