onsdag 26 maj 2010

Quinoa

Foto: här
Quinoa växer på Andernas sluttningar Quinoa är en favorit för mig. För att det är så enkelt, gott och hälsosamt; fylld med vitaminer, mineraler och en bra proteinkälla. Quinoa är ett frö som växer längs Anderna på 4000 meters höjd. Den var från början Inkaindianernas favorit.

Servera som tillbehör istället för ris, bulgur eller couscous. Blanda ner i en sallad eller ät det som det är tillsammans med rostade pumpakärnor.

Taffel listar quinoans smakkamrater idag:
skaldjur, citrus, svamp, rosmarin, hasselnötter, nötkött, nektariner, jordnötter, russin, gul curry, ingefära, anis, tomat, persilja, torkad tomat, getost, pecorino, kyckling, citron, timjan, färsk och torkad aprikos, lamm, gröna bönor och svarta bönor.

Näringsvärde för quinoa per 100g:
•Energivärde 1350kJ/320kcal
•Protein 14g (högvärdigt)
•Kolhydrater 53g
•Varav sockerarter 4g
•Fett: 5g
•Varav mättat fett 0.5g
•Varav enkelomättat fett 2g
•Fleromättat fett: 2.5g
•Kostfibrer 13g
•Natrium 21mg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar