lördag 27 februari 2010

Antioxidantrik frukost

Antioxidantrik frukost med fil, riven ingefära och agavesirap. Till det grapefrukt, Renée Voltaires boverecrunch, solrosfrön och gojibär. Gott! Men det är faktiskt godare med apelsin.

En perfekt kombination



Igår gjorde jag och min kompis Marie en fruktsallad med chokladmousse. Kombinationen av granatäpple och passionsfrukt var helt perfekt. Honungsmelonen var tyvärr lite för omogen för att tillföra så mycket.

fredag 26 februari 2010

Spenatsoppa med mandlar

Dagens lunch blev rester från spenatsoppan. Till det hackade jag och värmde upp mina groddade mandlar och blandade i - överraskande gott faktiskt. Både för tuggmotståndet och för smaken. Testa det!

torsdag 25 februari 2010

Groddade mandlar!

Foto: Tina Fallgren



Här kommer ytterligare ett inlägg inspirerad av Niklas mat - groddade mandlar!

Genom att blötlägga mandlarna i kallt vatten under ett dygn börjar de grodda sig och smaken blir helt fantastisk. Friskt blandat med mandelns egna goda. Niklas Ekstedt beskriver den som att mandeln smakar färsk.

I Renée Voltaires bok Peace, Love & Food skriver hon om just blötläggning och groddning. Det man kan blötlägga och grodda är nötter, frön, säd och gryn. För nötter räcker det faktiskt med en blötläggning.

Det som händer är att man maximerar näringen genom att påbörja nedbrytningsprocessen, vilket resulterar i att det blir mer lättsmält. Utöver det så ökar man halten av proteiner, mineraler och vitaminer. Gott, mer lättsmält och näringsrikare alltså.

Du kan sedan förvara de grodda mandlarna i kylskåpet och äta de som de är, på müslin, i smoothien eller kanske rosta de torra i ugnen. Niklas Ekstedt använde mandlarna till en av sina desserter, Vininkokta päron med syltad ingefära - se här.

tisdag 23 februari 2010

Sött i matlagning

Foto: här
Jag tittar på gamla program av Niklas mat. Niklas Ekstedt träffar kocken Fredrik Andersson, som jobbar på restaurangen Mistral i Stockholm. De pratar om sötma, som är en av grundsmakerna i mat.

Fredrik Andersson betonar att de svenska rotfrukterna har mycket av just sötma, och att tjusningen med att tillaga dessa råvaror ligger just där. Så det vi bör göra är att lyfta fram den söta smaken i råvarorna, vilket man gör genom en försiktig tillagningsmetod så att både råvarans komplexitet och sötma kommer fram.

Hur tar man fram den naturliga sötman i råvarorna?
*vara varsam i tillagningen
* ett enkelt sätt är att karmellisera råvaran, i smör, i sin egen juice
* att baka försiktigt i ugnen

På Mistral används inget raffinerat socker, Fredrik Andersson anser att det har en "tom smak" utan intresse.

Vad finns det då för alternativ till det vita sockret enligt Fredrik Andersson?

Strösocker
"Raffinerat, vitt socker använder vi inte alls. Det är för endimensionellt och ger bara en stum sötma. Det ger inga smaker utan har snarare ihjäl de som finns."

Råsocker
Det som är mest likt strösockret. "Det är relativt neutralt och passar bra när vi är ute efter den kortaste sötman, till exempel om vi gör en sorbet med yoghurt."

Honung
"Det är viktigt att hålla den rå. Mycket fina smak- och näringsämnen försvinner när man hettar upp den."
Enligt Niklas Ekstedt är honung bra i matlagningen, t ex i tillagning av kyckling blir det en karamell som ger en krispig yta och en god sötma.

Lönnsirap
"Lönnsirap har en intensiv och blommig sötma och fungerar framförallt väldigt bra tillsammans med olika vaniljtoner."

Råsirap
Den har en väldigt kraftig smak. "Den kan användas istället för vanlig sirap eftersom den har en större smakbild. Jättegott om man gör något med äpple, eller till kraftiga chokladkakor."

Stevia
En sydamerikansk rot som man torkar och maler. Ett användningsbart sötningsmedel för bland annat diabetiker. Tyvärr går det inte att köpa på hälsokostbutiker eftersom det inte är godkänt som sötningsmedel av livsmedelsverket. Går att köpa här.

Muskovadosocker
"Vi använder det gärna till råvaror eller desserter där det finns en aniston i råvaran från början. Då sockrar vi med muscovado för att bygga på grundtonen i råvaran, till exempel om vi gör en fänkålsglass."
Se mitt inlägg här om muskovadosocker.

Melass
"En sirapsliknande produkt med en väldig beska vilket gör att den kan vara fin i salt mat. Om man gör en skaldjurssky (på rostade skal) så kan melassen hjälpa fram vissa brända toner."

Källa till citaten: här

Spenatsoppa

Foto: här

Spenatsoppa med ägghalvor
1 gul lök, hackad
ca 1 liter grönsaksbuljong
ca 1 dl grädde
ca 450 gram fryst hackad spenat
ägg

Koka ägg.
Stek lök och spenat i smör och olja.
Koka upp vatten och tillsätt buljong.
Blanda i spenaten och löken i buljongen, tillsätt grädde.
Låt koka och salta och peppra.
Servera med kokta ägghalvor.

måndag 22 februari 2010

Extraprisernas baksida

Foto:här
Inför varje ny vecka dimper ett nytt reklamblad ner i brevlådan med veckans bästa priser på allt från grönsaker, frukt, kött till mejeriprodukter. Men hur kan maten vara så billig?

I Landet brunsås (program 5) diskuteras fenomenet extrapriser. Anledningen till att vi mår bra av att handla billigt är att det ger oss en känsla av njutning. Det gör däremot inte inköpet av något vi verkligen vill ha om det är till ett dyrare pris.

Kocken Paul Svensson, som bland annat har jobbat på stjärnkrogar som F12 och Bon Lloc och är känd från Tv4:s program Matakuten, får kommentera detta i programmet. Han säger att om en fläskfilé kostar 59,90 kr/kg är det ett tecken på att någonting är fel. När en sådan liten del av ett djur kostar så lite tycker han att man ska ställa sig frågan: vill jag vara med och sponsra det här eller kan jag betala 50 kronor extra för att veta vad jag får?

I programmet presenteras lite snabbfakta om en höna i värpindustrin. Normalt lever en höna i 10 år, i industrin skulle hon självdö efter 1,5 år. Men djuren hinner inte leva så länge eftersom de gasas ihjäl eller dödas i ett elektriskt vattenbad innan. Då har den värpt 450 ägg. Ett konkret resultat av livsmedelsindustrins och konsumenternas krav.

- Problemet med just mat är att det inte går att tillverka hur billig mat som helst. Att någonting är väldigt billigt innebär att kostnaden för att tillverka den här maten har flyttats någon annanstans. När kycklingen kostar färska 20 kronor kilot då kan vi vara ganska säkra på att antingen att en massa stora företag har bestämt sig för att ge bort en massa pengar till oss konsumenter eller så har den här kycklingen har levt och dött under bedrövliga omständigheter. ” (Lotta Lundgren)

Summa summarum om produktionens kvalitet och varans innehåll. Lotta Lundgren formulerar det bra:
"Vi får den mat vi betalar för, så är det idag och så har det alltid varit".

lördag 20 februari 2010

Hur mycket mat slänger du?

Foto: här

Jag har alltid lärt mig att datummärkningen är en rekommendation av varans slutliga datum. Mamma har alltid använt luktsinnet för att avgöra om mjölken kan drickas eller köttfärsen användas och framförallt så slängde vi sällan mat. I gårdagens SvD skriver Mats-Eric Nilsson att vi i genomsnitt slänger 5,6 kilo mat i veckan per hushåll. En både dyr och onödig siffra som lätt kan minskas. Jag försöker själv bli bättre på detta.

"En av bovarna är den närmast religiösa tilltron till bäst-före-datumet. Den tryckta informationen från producenter betyder allt och den egna näsan inget."

Här kommer hans tips:
  • Köp inte stora förpackningar eller burkar om du inte behöver.
  • Lita på ditt luktsinne för att avgöra ifall mjölken eller köttfärsen är bra eller dålig.
  • Undvik smaksatta produkter, det är givetvis lättare att använda en naturell creme fraiche som blivit över till något annat.
  • När man har middagsrester, lägg de i genomskinliga byttor på ögonhöjd i kylskåpet så de inte glöms bort.
  • Använd alla matvaror i hållbarhetsordning, som ljust bröd före mörkt och sallad före rotfrukter.
  • Se värdet i det du brukar kasta, gammalt bröd kan rivas till ströbröd eller användas till krutonger eller varma smörgåsar. Med förutsättning att det är osötat och inte är fabriksbakat.

Het klyftpotatis

Foto: Helena Lundgren
Min kusin Helena gör otroligt god klyftpotatis.
Kryddningen är salt, vitpeppar, chili och basilika. Och då snålar hon inte på något, speciellt inte på chilin. Enkelt och jättegott.
Till det åt vi kyckling och beaneasesås.

fredag 19 februari 2010

Laxstroganoff

Idag testade jag en ny rätt, laxstroganoff. Receptet kommer från Melker Anderssons kokbok Hemma hos Melker Andersson: snabblagat, tillagat och vällagat. En kokbok som jag kan rekommendera med inspirerande foton och recept (läs mer nedan).

Jag följde inte exakt receptet när det kommer till mått, men på ett ungefär. Lade till lite agavesirap och johnnys senap. Här kommer receptet från boken.

Laxstroganoff

600 gram lax, skuren i tärningar
1 gul lök
5 cm purjolök, hackad
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 gul paprika, hackad
1/2 röd paprika, hackad
1 gul tomat, i bitar
1 röd tomat, i bitar
1 grön chili, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 msk hackad dragon
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
2 dl creme fraiche
2 dl färdig tomatsås
salt och svartpeppar


1. Fräs lök, purjolök och vitlök i olja i en gryta (eller stekpanna). Tillsätt paprika och tomat och låt fräsa i några minuter.

2. Tillsätt resterande ingredienser utom laxen. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. När du är nöjd med såsen, lägg i laxen. Låt sjuda ett par minuter.

3. Servera gärna råris till laxen.


Fakta kokboken
Kokboken är indelad i tre kapitel. Det första är snabblagat där man hittar rätter som spaghetti carbonara, club sandwish, pytt i panna och äggtoddy med bär. Rätterna ska ta runt en halvtimme. I det andra, som heter tillagat finns bland annat caesarsallad, oxrullader, fiskpinnar och ris a´la malta. Det sista kapitlet heter vällagat och är till för en lördag; laxtartar, indisk lammgryta, moussaka och tiramisu. Avslutningsvis några sidor om grillat. Som sagt, en underbar kokbok.

Vem tjänar pengar i livsmedelsindustrin?

Foto: härJag tittade på svt´s program Landet brunsås med Henrik Schyffert, Erik Haag och Lotta Lundgren. Personligen tycker jag att det är riktigt bra. På ett lättsamt sätt presenteras fakta om livsmedelsindustrin, man diskuterar varför vi konsumenter gör som vi gör, vad som är trendigt etc. För att ge svar tar man hjälp av, på olika sätt, kunniga personer utan att glamourifiera något. Programmet finns även på svtplay.

I det femte avsnittet, som gick i onsdags, var frågan vem är det som tjänar pengar i livsmedelsindustrin? Svaret är handlarna.

- Den som tjänar pengar på mat idag är knappst bonden, uppfödaren, odlaren eller mindre matproducenter utan de som tjänar de stora pengarna är i första hand de stora livsmedelskedjorna. Det är de som bestämmer i det här systemet och det är också de som pressar priset bakåt i alla led, säger Mats-Eric Nilsson i programmet (som har skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara)

Ann-Helen Meyer von Bremen är jordbruksjournalist och ger ett exempel. På en liter mjölk (bortsett från den 12% momsen) får bonden ca 3 kronor, mejeriet 1,5-2 kr och butiken får resterande: 2,5-3 kr – ibland till och med mer än bonden. Alltså, samtidigt som bönderna tjänar mindre på produktionen så ökar varornas pris i affären. Vi betalar alltså de extra kronorna till handeln.

Hur kan det gå till så?
Ica´s marknadsandel (företagets totala försäljning i procent på den marknad som den verkar inom) ligger på 49 %, vilket är vad matkedjorna Coop, Hemköp, Willys, Prisextra,VI,Bergensdahls och Netto har tillsammans. Så Ica kan utan större problem sätta hög prispress på sina leverantörer.

* Lotta Lundgrens blogg kan du hitta här


Resultatet blir att livsmedelstillverkarna sänker kvaliteten i sina varor (minskar på det äkta innehållet och ökar med tillsatser). Alltså, priserna är samma som tidigare men bönderna får mindre betalt medan Ica gör stora vinster och konkurrenterna gör mindre.

torsdag 18 februari 2010

Bakpotatis med tonfiskröra

Foto: Tina Fallgren
Dagens middag blev bakpotatis med tonfiskröra. Eftersom stora bakpotatisar tar en evighet i ugnen så valde jag vanliga potatisar (mjölig) istället. Tonfiskröran improviserade jag ihop av det jag hade hemma och den blev faktiskt jättegod.

Tonfiskröra
1 burk tonfisk i olja, creme fraiche, ca tre centimeter chili, nästan en halv röd paprika, ca en halv liten röd lök, salt och peppar.Fet

Rocky road

Foto: här
Det här är perfekt godis att bjuda på när man får gäster, eller varför inte ge bort som ätlig present istället för en tråkig Alladinask?

Vad man vill blanda i väljer man själv efter smak.
* Ett nyttigare alternativ är att blanda mörk choklad med en massa goda nötter, ett mindre nyttigt men lika gott alternativ är att även blanda i godis.
*Tycker man inte om mörk choklad går det givetvis bra med ljusare, men tänk på att det resulterar i ett sötare resultat så jag rekommenderar att blanda i sånt som balanserar det, som mer nötter och mindre godis.
*Tänk på att välja salta nötter eftersom det är den salta smaken tillsammans med chokladens söta som är så gott.
* Det är väldigt mäktig!

Rocky Road
När jag och min kusin gjorde detta hade vi:
salta jordnötter, dumlekolor, marshmallows och 70% choklad.

1. Smält chokladen.
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Bred ut smeten en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

onsdag 17 februari 2010

Vilken fisk ska man välja?

Foto: WWF-pandan: här, KRAV-märket här och MSC-märket här

"Fiskarter vars bestånd minskar drastiskt, som t ex torsken och den blåfenade tonfisken, är inte bara ett problem när det gäller människans önskan om att få fisk på matbordet. Det innebär också ett omfattande ekologiskt hot. Om en art minskar kraftigt är det stor risk att det finstämda ekologiska samspelet mellan olika arter rubbas. I värsta fall kan detta leda till att hela ekosystem kollapsar."

Texten är från Världsnaturfondens hemsida. Gå in
här för att läsa mer, där kan du hitta tre listor, de bästa valen, de sämsta och de val som är någonstans däremellan med osäkerhet kring bland annat odlingsmetoder.

Hur kan du göra?
Förutom att läsa dessa listor och göra medvetna val utifrån dem så kan du, wnligt Världsnaturfonden, hålla utkik efter två märkningar i affären, KRAV och MSC (se bilder ovan).

Jag har kopierat in två av listorna här, enligt Världsnaturfonden, den bästa med rikliga fiskbestånd och hållbara fiskemetoder och det sämsta med överfiskade bestånd och som fiskas med metoder som skadar både arterna och miljön.

Ät mycket av:
Abborre (insjöar)
Alaska pollock
Blåmusslor (repodlade)
Gädda (insjöar)
Gös (insjöar)
Hoki
Hummer (svensk)
Kolja
Krabba (svensk burfångad)
Lax
Lake
Liten hälleflundra (västra Grönland)
Makrill
Nordhavsräka
Ostron (handplockade/odlade)
Sej
Sill /strömming
Skarpsill
Skrubbskädda (Östersjön)
Tonfisk (albacor)
Torsk (Barents hav)


Undvik
Bergtunga
Hajar
Havskatt
Hälleflundra (Nordatlanten)
Lax
Liten hälleflundra
Långa
Marlin
Marulk
Ostron (trålade)
Piggvar (vildfångad)
Rockor
Räkor, tropiska (odlade/vilda)
Rödspätta (bomtrål)
Rödtunga
Svärdfisk
Tonfisk (blåfenad/gulfenad)
Torsk
Tunga
Kungsfisk/uer
Ål

tisdag 16 februari 2010

Heta räkor med jasminris

Foto: här
Alla månader med ett R är skaldjurssäsong, så det passar sig bra med ett enkelt och gott räkrecept!

Alla har vi några snabba recept som kommer bra till användning när tiden är knapp eller kreativiteten långt borta. Det här fick jag av min kompis Johanna, sen har jag gett det en egen touch med senap, färsk chili och färska tomater. Jag rekommenderar att använda Johnnys senap eftersom den sötman gör sig väldigt bra ihop med creme fraichens syrlighet. Hur mycket du använder av alla ingredienserna är en smaksak, det är bara att prova sig fram.

Som paprika är snack paprikan otroligt god, den är sötare och mer oval i sin form (se bild). Tänk på att inte använda för mycket av sötsursåsen eller senapen direkt eftersom de då kan ta över och göra rätten för söt. Det är viktigt att råvarorna fortfarande får behålla sina egna smaker. Skulle det ändå bli för sött kan du balansera upp det med mer creme fraiche eller fler tomater. Ett sista tips är att äta detta med just jasminris, jag brukar oftast föredra råris men inte i det här fallet. Njut!

Heta räkor med jasminris
Ingredienser: räkor, gul lök, röd och/eller gul paprika, tomat, chili , paprikakrydda, sötsursås , johnnys senap, creme fraiche , salt och svartpeppar

1. Koka jasminris.
2. Stek räkor och lök. efter ett tag, häll även ner paprikan, tomaterna och chilin och stek.
3. Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
4. Addera senap, sötsursås och slutligen creme fraiche.
5. Sen är det bara att smaka av för att få den smaken du tycker om!

* Den här rätten fungerar väldigt bra till lunchlådan dagen efter.

måndag 15 februari 2010

Chevrésallad med rostade valnötter och honung

Foto: härEn enkel och festlig sallad som både kan ätas som den är eller som tillbehör till något gott kött.

Chevresallad med rostade valnötter och honung
ruccula (valfritt, jag brukar även använda mangold. Dock funkar inte isbergssallad)
chevréost
flytande honung
valnötter
fikon (går bra att utesluta eller byta ut mot något med sötma)

1. Skär chevréosten i små bitar och blanda med salladen.
2. Skär fikonen och blanda i.
3. Rosta valnötterna i en torr stekpanna.
4. Precis innan servering: blanda i de rostade valnötterna och ringla över honung och blanda så det fördelas bra.

söndag 14 februari 2010

Superfoods


Foto:
Blåbär: här
Gojjibär: här

En het mattrend just nu är superfoods, och det har givetvis sina anledningar.
Definitionen är ett högt näringsinnehåll i förhållande till den energi man får av råvaran. Fyllda med vitaminer, mineraler och antioxidanter blir detta ett bra komplement till den vanliga kosten och kan på så vis hålla oss friska.

Antioxidanter
är ett samlingsnamn på en mängd ämnen som skyddar mot fria radikaler. Fria radikaler får vi bland annat i oss genom miljögifter, strålning, transfetter och rökning. Vid förbränning bildar vi även själva fria radikaler inne i cellerna. Det antioxidanterna gör är att stoppa fortbildningen av dessa, men det behövs hela tiden fyllas på för att balansera upp. Vanliga antioxidanter är A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Selen, och Liponsyra.. Här kommer några, jag har dock inte testat alla.

Gojibär
Innehåller proteiner, vitaminer och mineraler.
Renée Voltaire beskriver smaken som "smakar som en blandning mellan lingon, russin, tranbär och hallon". Det är dock en lite besk eftersmak, men de är otroligt goda!
Kan ätas som de är, blandas i müsli, i din fil eller i en sallad.
Jag köpte Bio foods gojibär, de kostade 20 kr för 100 gram.

Acai
Antioxidanter, fettsyror och mineraler som kalcium och magnesium.

Hampa
Innehåller nyttiga fettsyror, proteiner och E-vitamin.
Vid användning av
oljan ska den inte upphettas eftersom nyttigheterna går förlorad då. Blanda gärna med honung.

Spirulina
Innehåller faktiskt B12, otroligt bra för vegetarianer alltså. B12 hittar man annars i rött kött.
Det är en alg med proteiner, vitaminer och mineraler.
Kan användas i en smoothie eller varför inte i kokostoppar som Renée Voltaire.

Camu camu
Fullspäckad med C-vitamin. Kan lätt blandas i en smoothie.

Lucuma
En orange frukt som ofta kommer från Peru. Den innehåller mycket fibrer, vitaminer, mineraler. Passar till yoghurt, desserter eller kanske till gröten.

Mesquite
Protein och fiberrik med en smak av "söt kola och kanel", enligt Renée Voltaire.

Inca
Som färska är heter de physalis. Innehåller A-, C och fyra olika B-vitaminer. Även dessa är fulla med proteiner för vegetarianer.
Renée Voltaire beskriver smaken som vingummi, fast nyttigare.

Maca
En peruansk rot som länge har fungerat som ett afrodisiakum. Den här roten innehåller aminosyror, carbohydrater och mineraler inklusive kalcium, phosphorus, zinc, magnesium, järn, vitamin B1, B2, B12, C och E och en mängd av steroida glycosider.

Raw cacao
När kakaon har processats under låga temperaturer bibehålls mycket av näringen och det är bara att frossa. Förutom mineraler som magnesium och järn innehåller kakao en hög halt av antioxidanter. Använd som vanlig kakao, blanda i en smoothie eller varför inte göra varm choklad!

Tranbär
Sveriges egna svar på superbären! Denna är full med c-vitamin och antioxidanter. Ofta dricker man tranbärsjuice mot urinvägsinfektion.

Blåbär
Ett till av våra egna superbär som är fullproppat med antioxidanter. Perfekt i frukostfilen, till gröten, i smoothien, till desserten eller äta precis som de är.

Mullbär
Rika på C och K-vitamin samt mineraler som järn och kalcium.
Smaken ska påminna om russin.

Värmande soppa

Foto:Tina FallgrenIdag behövde något snabbt, varmt och näringsrikt - så det blev soppa. Den blev väldigt god i sig, och jag tror att det finns många möjligheter att göra den mer spännande och matigare. Utan att ha testat tror jag att alla sorters grönsaker och rotfrukter, gul lök, vitlök, quinoa, bönor/linser och/eller fler kryddor passar.

Ingredienser: 2 burkar skalade tomater i tomatsås, färsk ingefära och chili, en köttbuljong, linser, kikärtor, peppar, salt och socker.

1. Hällde i två burkar skalade tomater i tomatsås i en kastrull.

2. Hackade chili och rev ner färsk ingefära. Adderade havssalt och jättelite socker samt en köttbuljongtärning.

3. Hällde i röda linser som fick koka sig mjuka i soppan.

4. Mot slutet hällde jag även i en burk med kikärtor.


fredag 12 februari 2010

Chili till pastan

Foto: Tina Fallgren
Upptäckte att det är jättegott att hacka ner lite chili till min snabba pasta. Blanda ihop och stek med de övriga inredienserna. Det blir en hetta som gör sig god i den krämiga pastan utan att det blir starkt.

Fredagsläsning

Foto: Tina Fallgren
Det är fredag och SvD:s kulturdel dimper ner i brevlådan med min favoritdel, Köket.
Innehållet är varierande med ett större matreportage med vackra foton och recept, matnyheter och fakta i notisform, tester, vin- & krogdelen med krogguiden och vinskribenten Jens Dolk samt Mats-Eric Nilssons egen sida, Matkultur. Idag skriver han om matlagningen som "åskådarsport" men utan paralleller i vårat eget kök. Han tipsar också om blodapelsiner.

"Ät blodapelsiner som de är, men glöm inte att även använda dem i matlagningen. Skär dem i klyftor och servera till fläskkött, fisk och fågel"

torsdag 11 februari 2010

Inspelning av Stjärnkockarna

Idag har jag varit och tittat på inspelningen av Stjärnkockarna, en av tv3:s nya satsning i vår. Det är sex kändisar som tävlar i matlagning. I juryn sitter Tom Sjöstedt, Edward Blom, Lisa Förare Winbladh och Melker Andersson.
Det ska bli roligt att se alla avsnitten när det börjar sändas. Läs mer om programmet här.

måndag 8 februari 2010

Rödbetsrösti

Foto: här
Middagen inspirerades av Nyhetsmorgons middagstips, rödbetsrösti. Jag och min kompis Sofie stod och rev potatis och rödbetor som tokar, men det var det värt. Till den blev det fetaostkräm med mycket vitlök. Jättegott! Rödbetor och fetaostkräm är en underbar kombination.

För bästa smak ska det stekas i rapsolja och smör. Vänta med att lägga ner de rivna rödbetorna och potatisen i stekpannan tills
smöret har tystnat.
Receptet hittar du här.

Balans med agavesirap

Dagens frukost blev fil, riven ingefära, apelsin och bovetecrunch. Insåg att agavesirapen balanserade upp min lite för hög dos av ingefära perfekt och resultatet blev väldigt gott.

Foto:här

Bovete

Foto: här
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört, och helt glutenfri. Näringsmässigt liknar det sädesslagen men är ännu nyttigare med mer järn, fosfor, kalium och kalcium. Örten innehåller även magnesium, tenn, fluor, kisel och proteinet lysin som är en nödvändig aminosyra.

Bovetegröt med kanel, rivet äpple och sojamjölk är en av mina favoritfrukostar.

Alternativ till rivet äpple är äppelmos. Jag använder Coop extras med 92% äpple. Givetvis går det bra med vanlig mjölk eller havremjölk, men jag gillar den gräddiga smaken som sojamjölken ger.

Gröten kan utan problem förberedas innan och förvaras i kylen några dagar. Det gör jag ofta, perfekt att bara ta fram och värma på lite lätt.

Bovete fungerar utmärkt i matlagning också. När man kokar det bildas ett klibb, vilket fungerar otroligt bra som bindemedel, alternativ till ägg, mjölk, grädde eller ströbröd) i köttbullar eller vegetariska/vegan biffar.

Näringsvärde per 100 g: Energi 1371 kJ/328 kcal, Protein 11 g, Kolhydrat 65 g varav sockerarter 0,6 g, Fett 2 g varav mättat 0,3 g , Kostfiber 5,8 g , Natrium 1 mg , Järn 3,8 mg , Kalium 460 mg, Magnesium 180 mg.


Foto: här

söndag 7 februari 2010

Peppar

Foto: här
Peppar är en stenfrukt som växer i södra Indien. Den växer på en klängande buske som kan bli upp till 15 meter hög.

Det vi känner till som svart-, vit- och grönpeppar är faktiskt samma frukt men i olika mognadsstadier. Färgen utvecklas från grön till gul, vidare till orange och slutligen till den röda färgen.

Grönpeppar är alltså det första stadiet. När frukten är i övergångsstadiet mellan grönt och gult plockas den för att soltorkas (och ibland även kokas)och slutligen bli till svartpepparns skrynkliga mörka korn. Vitpeppar kommer från fruktens mogna fas, den plockas en vecka efter svartpepparn när färgen är gul eller orange. Efter en blötläggning upp till två veckor kan skalen gnuggas bort och kvar blir de vita pepparkornen vi känner till.

Men även här finns det fusk, för att veta att din peppar håller en bra kvalitet kommer några råd från Mats-Eric Nilsson (ur boken Äkta vara):

- Storleken och färgen ska vara jämn.
- Köp din peppar hos en kryddhandlare.
- Finns det vita prickar på kornen kan det skvallra om ett svampangrepp.
- Vitpepparkornen ska ha en krämigt vit eller beige färg, inte grå. Vid missfärgning har de inte blötlagts i friskt källvatten.
- Kornen ska vara spröda. Hur märker man det? De ska gå sönder i ett antal mindre bitar då man krossar de mellan tänderna, enligt Mats-Eric "ett typiskt kryddhandlartest"
- Hållbarheten hos grönpepparkornen är kort, vilket innebär att de som exporteras måste
torkas eller läggas i en lag.

"Köp för övrigt aldrig färdigmald svart- eller vitpeppar! Skillnaden mellan detta damm och den peppar du själv maler ögonblicket innan den brukas är himmelsvid"

*Rosépeppar kommer från det peruanska pepparträdet.
Foto: här

Helgmat


Foto: Tina Fallgren & Helena Lundgren

Lördagens underbara middag bestod av rödbetor och morötter i ugn med lax, fetaostkräm och en mozzarellasallad. Till det drack vi två otroligt goda rödvin, Chorum & Albatrello.

Till efterrätt blev det en vaniljglass och en fruktsallad med sharonfrukt, vindruvor, kiwi, äpple och apelsin.

Söndagsbrunchen bestod av äggröra och bacon med grapefrukt och kiwi.

fredag 5 februari 2010

Chokladmousse på fyra sätt

Foto: Tina Fallgren Jag gjorde min chokladmousse ännu godare idag - på fyra olika sätt: ingefära, chili, apelsin och salt. Min favorit blev ingefäran!

Idén kom från Lindts chokladkakor men jag hoppade över onödiga ingredienser.
Innehållsförteckning till Lindts chilichoklad: socker, kakaomassa, kakaosmör, smörfett, emugleringsmedel (sojalectin), chiliextrakt, aromämne

Och här kommer mina förslag på smaksättningar till chokladmoussen:
  • Riv ner färsk ingefära - det ger en frisk och jättegod smak.
  • Tycker du om apelsinchoklad så kan du pressa ner lite av saften från en apelsin.
  • För hetta, hacka ner chili.
  • För en spännande smakupplevelse, blanda moussen med lite salt. Välj havssalt eller himalayasalt.

torsdag 4 februari 2010

Snabb pasta!

Foto: Tina FallgrenIdag blev det pasta!

Stekte på champinjoner, grön paprika och blandade med basilikapesto och creme fraiche. Vände ner glutenfri tagliatelle och öste på med svartpeppar och lite salt.

onsdag 3 februari 2010

Proffskockarnas tips

Foto: här
Här kommer proffskockarna tips från tävlingen Årets kock 2010:

Magnus Persson, Carl Michael i Stockholm.
- Frys ett Granny smith äpple ungefär ett dygn. Riv det sedan på ett rivjärn och servera till en vaniljpudding.

Linus Ström, Thörnströms kök i Göteborg
- Ta det som blir kvar av söndagskycklingen efter du rensat den, lägg i en kastrull tillsammans med grönsaker och fyll på med vatten. Låt sjuda i 2-5 timmar. resultatet blir en "jättegod kycklingfond" som även går bra att frysa.

Sebastian Höckert, Swedish taste i Göteborg
- Ett potatisstomt: mosa potatis grovt, blanda i creme fraiche, salt och peppar. Enligt Sebastian "jättegott till kött och fisk".

Christofer Ekman, F12 i Stockholm
- Ett alternativ till creme fraichen eller gräddfilen till en gryta: spola av keson och blanda med gräslök, hackad rödlök, peppar, salt och rapsolja.

Missade Daniel Räms tips, Restaurang Pontus! i Stockholm

och vinnaren...

Gustav Trägårdh, Basement i Göteborg
- Använd en stekpåse, stek köttet i påsen och lägg i favoritkryddorna. Han tipsar om rosmarin, citron, vitlök, lite honung och en skvätt vit vinäger. Knyt ihop och låt det gå på 100 grader i ugnen hela natten. Färdigt!

Lunch i Saltsjöbaden

Foto: Tina Fallgren
Jag åt en otroligt god lunch hos Renée Voltaire förra veckan.
Läs hennes blogginlägg här.
Här kommer kocken Anders Lindevalls recept.

Sötpotatisen rostades i ugnen med hampaolja, citrongräs och Renée Voltaires eldiga örtsalt.

Svampen var portobello som lättrostades med strimlad purjolök och chili.

I röran var det avokado, färska dadlar, lime, vitlök, chili, koriander och salt.

Råsallad med broccoli, blomkål, rödkål och rivet citronskal.

tisdag 2 februari 2010

Stärkande frukost

Foto: Tina Fallgren
Rev ner färsk ingefära i min fil och ringlade över lite agavesirap. Blandade därefter i bovetecrunch och strödde över vackra gojibär. Gott och nyttigt!

måndag 1 februari 2010

Köttbullar med potatismos och gräddsås

Foto: Svegro

Idag blev det en klassiker:
Köttbullar med potatismos och gräddsås.

Till potatismosen väljer jag givetvis en mjölig potatis. För att förkorta koktiden så skär jag potatisarna i mindre bitar. När de är potatisen är mjuk vispar jag ihop den med mycket mjölk, för att få den fluffig, och avslutar med ett gott himalayasalt.

I köttbullssmeten har jag gul lök, vitlök, svartpeppar, salt och grädde. Detta steks i smör och rapsolja. När köttbullarna har fått fin färg och är genomstekta lägger jag dem på ett fat. Jag lägger i lite gul lök i pannan och steker på, häller sedan på grädde, kinesisk soja, salt och svartpeppar tills jag fått den smaken jag vill ha. Därefter blandar jag i köttbullarna i stekpannan igen.

*Om man vill ha ett fint potatismos med blålila färg passar potatissorten Blå kongo utmärkt. Se bilden.

Fuska rätt

Foto: här
Man går mitt tredje varv på mataffären med ett knippe bananer, en liter mjölk och en påse med pistaschnötter i korgen. Vad blir det för middag av det? Nej det är inte alltid som inspirationen infinner sig i affären. Jag frågade Renée Voltaire hur hon tänker i mataffären för att få ihop god, kreativ och nyttig mat.

- Man börjar med grönsaks- och fruktavdelningen. Där kan ju ingenting bli fel, man köper det som är naturligt så har man det som bas i det man äter. Sen är det bra att ha ett bra bassortiment hemma med oliver, bönor och sånt.

Ibland vill man bara att det ska gå fort att laga mat, något tips?

- Det gäller att fuska rätt, säger Renée. Men använder man sig av bra råvaror så behöver man oftast inte krångla till det, då är råvarorna goda i sig.

Rätt fusk kan vara allt från en smakrik olja, en god kryddpasta, en snabb sås eller en god kryddblandning.

- Ofta tänker man nog att man ska ha en stor köttbit eller fiskbit till maten men så behöver det ju inte vara. Man kan äta en massa grönsaker och äta en liten bit fisk till, säger hon.

När man kommer till köttdisken, kan man lita på att köttet är bra bara för att det är ekologiskt?

- Nej jag vet inte om det ens finns bra kött i Sverige. Men det är ju bättre kött eftersom det är hårdare koll med ekologisk produktion.
- Däremot ägg, ekologiskt eller inte, är inte så stor skillnad. Det är inte som att hönsen får gå ute på gården och värpa sina ägg på folks gårdar för att det är ekologiskt. Lite varken eller, säger Renée Voltaire.