måndag 22 februari 2010

Extraprisernas baksida

Foto:här
Inför varje ny vecka dimper ett nytt reklamblad ner i brevlådan med veckans bästa priser på allt från grönsaker, frukt, kött till mejeriprodukter. Men hur kan maten vara så billig?

I Landet brunsås (program 5) diskuteras fenomenet extrapriser. Anledningen till att vi mår bra av att handla billigt är att det ger oss en känsla av njutning. Det gör däremot inte inköpet av något vi verkligen vill ha om det är till ett dyrare pris.

Kocken Paul Svensson, som bland annat har jobbat på stjärnkrogar som F12 och Bon Lloc och är känd från Tv4:s program Matakuten, får kommentera detta i programmet. Han säger att om en fläskfilé kostar 59,90 kr/kg är det ett tecken på att någonting är fel. När en sådan liten del av ett djur kostar så lite tycker han att man ska ställa sig frågan: vill jag vara med och sponsra det här eller kan jag betala 50 kronor extra för att veta vad jag får?

I programmet presenteras lite snabbfakta om en höna i värpindustrin. Normalt lever en höna i 10 år, i industrin skulle hon självdö efter 1,5 år. Men djuren hinner inte leva så länge eftersom de gasas ihjäl eller dödas i ett elektriskt vattenbad innan. Då har den värpt 450 ägg. Ett konkret resultat av livsmedelsindustrins och konsumenternas krav.

- Problemet med just mat är att det inte går att tillverka hur billig mat som helst. Att någonting är väldigt billigt innebär att kostnaden för att tillverka den här maten har flyttats någon annanstans. När kycklingen kostar färska 20 kronor kilot då kan vi vara ganska säkra på att antingen att en massa stora företag har bestämt sig för att ge bort en massa pengar till oss konsumenter eller så har den här kycklingen har levt och dött under bedrövliga omständigheter. ” (Lotta Lundgren)

Summa summarum om produktionens kvalitet och varans innehåll. Lotta Lundgren formulerar det bra:
"Vi får den mat vi betalar för, så är det idag och så har det alltid varit".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar