söndag 7 februari 2010

Peppar

Foto: här
Peppar är en stenfrukt som växer i södra Indien. Den växer på en klängande buske som kan bli upp till 15 meter hög.

Det vi känner till som svart-, vit- och grönpeppar är faktiskt samma frukt men i olika mognadsstadier. Färgen utvecklas från grön till gul, vidare till orange och slutligen till den röda färgen.

Grönpeppar är alltså det första stadiet. När frukten är i övergångsstadiet mellan grönt och gult plockas den för att soltorkas (och ibland även kokas)och slutligen bli till svartpepparns skrynkliga mörka korn. Vitpeppar kommer från fruktens mogna fas, den plockas en vecka efter svartpepparn när färgen är gul eller orange. Efter en blötläggning upp till två veckor kan skalen gnuggas bort och kvar blir de vita pepparkornen vi känner till.

Men även här finns det fusk, för att veta att din peppar håller en bra kvalitet kommer några råd från Mats-Eric Nilsson (ur boken Äkta vara):

- Storleken och färgen ska vara jämn.
- Köp din peppar hos en kryddhandlare.
- Finns det vita prickar på kornen kan det skvallra om ett svampangrepp.
- Vitpepparkornen ska ha en krämigt vit eller beige färg, inte grå. Vid missfärgning har de inte blötlagts i friskt källvatten.
- Kornen ska vara spröda. Hur märker man det? De ska gå sönder i ett antal mindre bitar då man krossar de mellan tänderna, enligt Mats-Eric "ett typiskt kryddhandlartest"
- Hållbarheten hos grönpepparkornen är kort, vilket innebär att de som exporteras måste
torkas eller läggas i en lag.

"Köp för övrigt aldrig färdigmald svart- eller vitpeppar! Skillnaden mellan detta damm och den peppar du själv maler ögonblicket innan den brukas är himmelsvid"

*Rosépeppar kommer från det peruanska pepparträdet.
Foto: här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar