torsdag 25 februari 2010

Groddade mandlar!

Foto: Tina FallgrenHär kommer ytterligare ett inlägg inspirerad av Niklas mat - groddade mandlar!

Genom att blötlägga mandlarna i kallt vatten under ett dygn börjar de grodda sig och smaken blir helt fantastisk. Friskt blandat med mandelns egna goda. Niklas Ekstedt beskriver den som att mandeln smakar färsk.

I Renée Voltaires bok Peace, Love & Food skriver hon om just blötläggning och groddning. Det man kan blötlägga och grodda är nötter, frön, säd och gryn. För nötter räcker det faktiskt med en blötläggning.

Det som händer är att man maximerar näringen genom att påbörja nedbrytningsprocessen, vilket resulterar i att det blir mer lättsmält. Utöver det så ökar man halten av proteiner, mineraler och vitaminer. Gott, mer lättsmält och näringsrikare alltså.

Du kan sedan förvara de grodda mandlarna i kylskåpet och äta de som de är, på müslin, i smoothien eller kanske rosta de torra i ugnen. Niklas Ekstedt använde mandlarna till en av sina desserter, Vininkokta päron med syltad ingefära - se här.

1 kommentar:

  1. Jag gör "mjölk" på mina groddade mandlar: http://njutmaten.blogspot.com/2010/03/got-milk.html och har i bästa morgonsmoothien: http://www.superfoodpasvenska.se/2010/03/19/smooth-morning/

    Hej hopp!

    SvaraRadera