söndag 14 februari 2010

Superfoods


Foto:
Blåbär: här
Gojjibär: här

En het mattrend just nu är superfoods, och det har givetvis sina anledningar.
Definitionen är ett högt näringsinnehåll i förhållande till den energi man får av råvaran. Fyllda med vitaminer, mineraler och antioxidanter blir detta ett bra komplement till den vanliga kosten och kan på så vis hålla oss friska.

Antioxidanter
är ett samlingsnamn på en mängd ämnen som skyddar mot fria radikaler. Fria radikaler får vi bland annat i oss genom miljögifter, strålning, transfetter och rökning. Vid förbränning bildar vi även själva fria radikaler inne i cellerna. Det antioxidanterna gör är att stoppa fortbildningen av dessa, men det behövs hela tiden fyllas på för att balansera upp. Vanliga antioxidanter är A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, Selen, och Liponsyra.. Här kommer några, jag har dock inte testat alla.

Gojibär
Innehåller proteiner, vitaminer och mineraler.
Renée Voltaire beskriver smaken som "smakar som en blandning mellan lingon, russin, tranbär och hallon". Det är dock en lite besk eftersmak, men de är otroligt goda!
Kan ätas som de är, blandas i müsli, i din fil eller i en sallad.
Jag köpte Bio foods gojibär, de kostade 20 kr för 100 gram.

Acai
Antioxidanter, fettsyror och mineraler som kalcium och magnesium.

Hampa
Innehåller nyttiga fettsyror, proteiner och E-vitamin.
Vid användning av
oljan ska den inte upphettas eftersom nyttigheterna går förlorad då. Blanda gärna med honung.

Spirulina
Innehåller faktiskt B12, otroligt bra för vegetarianer alltså. B12 hittar man annars i rött kött.
Det är en alg med proteiner, vitaminer och mineraler.
Kan användas i en smoothie eller varför inte i kokostoppar som Renée Voltaire.

Camu camu
Fullspäckad med C-vitamin. Kan lätt blandas i en smoothie.

Lucuma
En orange frukt som ofta kommer från Peru. Den innehåller mycket fibrer, vitaminer, mineraler. Passar till yoghurt, desserter eller kanske till gröten.

Mesquite
Protein och fiberrik med en smak av "söt kola och kanel", enligt Renée Voltaire.

Inca
Som färska är heter de physalis. Innehåller A-, C och fyra olika B-vitaminer. Även dessa är fulla med proteiner för vegetarianer.
Renée Voltaire beskriver smaken som vingummi, fast nyttigare.

Maca
En peruansk rot som länge har fungerat som ett afrodisiakum. Den här roten innehåller aminosyror, carbohydrater och mineraler inklusive kalcium, phosphorus, zinc, magnesium, järn, vitamin B1, B2, B12, C och E och en mängd av steroida glycosider.

Raw cacao
När kakaon har processats under låga temperaturer bibehålls mycket av näringen och det är bara att frossa. Förutom mineraler som magnesium och järn innehåller kakao en hög halt av antioxidanter. Använd som vanlig kakao, blanda i en smoothie eller varför inte göra varm choklad!

Tranbär
Sveriges egna svar på superbären! Denna är full med c-vitamin och antioxidanter. Ofta dricker man tranbärsjuice mot urinvägsinfektion.

Blåbär
Ett till av våra egna superbär som är fullproppat med antioxidanter. Perfekt i frukostfilen, till gröten, i smoothien, till desserten eller äta precis som de är.

Mullbär
Rika på C och K-vitamin samt mineraler som järn och kalcium.
Smaken ska påminna om russin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar