fredag 19 februari 2010

Vem tjänar pengar i livsmedelsindustrin?

Foto: härJag tittade på svt´s program Landet brunsås med Henrik Schyffert, Erik Haag och Lotta Lundgren. Personligen tycker jag att det är riktigt bra. På ett lättsamt sätt presenteras fakta om livsmedelsindustrin, man diskuterar varför vi konsumenter gör som vi gör, vad som är trendigt etc. För att ge svar tar man hjälp av, på olika sätt, kunniga personer utan att glamourifiera något. Programmet finns även på svtplay.

I det femte avsnittet, som gick i onsdags, var frågan vem är det som tjänar pengar i livsmedelsindustrin? Svaret är handlarna.

- Den som tjänar pengar på mat idag är knappst bonden, uppfödaren, odlaren eller mindre matproducenter utan de som tjänar de stora pengarna är i första hand de stora livsmedelskedjorna. Det är de som bestämmer i det här systemet och det är också de som pressar priset bakåt i alla led, säger Mats-Eric Nilsson i programmet (som har skrivit böckerna Den hemlige kocken och Äkta vara)

Ann-Helen Meyer von Bremen är jordbruksjournalist och ger ett exempel. På en liter mjölk (bortsett från den 12% momsen) får bonden ca 3 kronor, mejeriet 1,5-2 kr och butiken får resterande: 2,5-3 kr – ibland till och med mer än bonden. Alltså, samtidigt som bönderna tjänar mindre på produktionen så ökar varornas pris i affären. Vi betalar alltså de extra kronorna till handeln.

Hur kan det gå till så?
Ica´s marknadsandel (företagets totala försäljning i procent på den marknad som den verkar inom) ligger på 49 %, vilket är vad matkedjorna Coop, Hemköp, Willys, Prisextra,VI,Bergensdahls och Netto har tillsammans. Så Ica kan utan större problem sätta hög prispress på sina leverantörer.

* Lotta Lundgrens blogg kan du hitta här


Resultatet blir att livsmedelstillverkarna sänker kvaliteten i sina varor (minskar på det äkta innehållet och ökar med tillsatser). Alltså, priserna är samma som tidigare men bönderna får mindre betalt medan Ica gör stora vinster och konkurrenterna gör mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar