måndag 8 februari 2010

Bovete

Foto: här
Bovete är inte ett sädesslag utan en ört, och helt glutenfri. Näringsmässigt liknar det sädesslagen men är ännu nyttigare med mer järn, fosfor, kalium och kalcium. Örten innehåller även magnesium, tenn, fluor, kisel och proteinet lysin som är en nödvändig aminosyra.

Bovetegröt med kanel, rivet äpple och sojamjölk är en av mina favoritfrukostar.

Alternativ till rivet äpple är äppelmos. Jag använder Coop extras med 92% äpple. Givetvis går det bra med vanlig mjölk eller havremjölk, men jag gillar den gräddiga smaken som sojamjölken ger.

Gröten kan utan problem förberedas innan och förvaras i kylen några dagar. Det gör jag ofta, perfekt att bara ta fram och värma på lite lätt.

Bovete fungerar utmärkt i matlagning också. När man kokar det bildas ett klibb, vilket fungerar otroligt bra som bindemedel, alternativ till ägg, mjölk, grädde eller ströbröd) i köttbullar eller vegetariska/vegan biffar.

Näringsvärde per 100 g: Energi 1371 kJ/328 kcal, Protein 11 g, Kolhydrat 65 g varav sockerarter 0,6 g, Fett 2 g varav mättat 0,3 g , Kostfiber 5,8 g , Natrium 1 mg , Järn 3,8 mg , Kalium 460 mg, Magnesium 180 mg.


Foto: här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar