Foto: WWF-pandan: här, KRAV-märket här och MSC-märket här
"Fiskarter vars bestånd minskar drastiskt, som t ex torsken och den blåfenade tonfisken, är inte bara ett problem när det gäller människans önskan om att få fisk på matbordet. Det innebär också ett omfattande ekologiskt hot. Om en art minskar kraftigt är det stor risk att det finstämda ekologiska samspelet mellan olika arter rubbas. I värsta fall kan detta leda till att hela ekosystem kollapsar."
Texten är från Världsnaturfondens hemsida. Gå in här för att läsa mer, där kan du hitta tre listor, de bästa valen, de sämsta och de val som är någonstans däremellan med osäkerhet kring bland annat odlingsmetoder.
Hur kan du göra?
Förutom att läsa dessa listor och göra medvetna val utifrån dem så kan du, wnligt Världsnaturfonden, hålla utkik efter två märkningar i affären, KRAV och MSC (se bilder ovan).
Jag har kopierat in två av listorna här, enligt Världsnaturfonden, den bästa med rikliga fiskbestånd och hållbara fiskemetoder och det sämsta med överfiskade bestånd och som fiskas med metoder som skadar både arterna och miljön.
Ät mycket av:
Abborre (insjöar)
Alaska pollock
Blåmusslor (repodlade)
Gädda (insjöar)
Gös (insjöar)
Hoki
Hummer (svensk)
Kolja
Krabba (svensk burfångad)
Lax
Lake
Liten hälleflundra (västra Grönland)
Makrill
Nordhavsräka
Ostron (handplockade/odlade)
Sej
Sill /strömming
Skarpsill
Skrubbskädda (Östersjön)
Tonfisk (albacor)
Torsk (Barents hav)
Undvik
Bergtunga
Hajar
Havskatt
Hälleflundra (Nordatlanten)
Lax
Liten hälleflundra
Långa
Marlin
Marulk
Ostron (trålade)
Piggvar (vildfångad)
Rockor
Räkor, tropiska (odlade/vilda)
Rödspätta (bomtrål)
Rödtunga
Svärdfisk
Tonfisk (blåfenad/gulfenad)
Torsk
Tunga
Kungsfisk/uer
Ål
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar