Jag har alltid lärt mig att datummärkningen är en rekommendation av varans slutliga datum. Mamma har alltid använt luktsinnet för att avgöra om mjölken kan drickas eller köttfärsen användas och framförallt så slängde vi sällan mat. I gårdagens SvD skriver Mats-Eric Nilsson att vi i genomsnitt slänger 5,6 kilo mat i veckan per hushåll. En både dyr och onödig siffra som lätt kan minskas. Jag försöker själv bli bättre på detta.
"En av bovarna är den närmast religiösa tilltron till bäst-före-datumet. Den tryckta informationen från producenter betyder allt och den egna näsan inget."
Här kommer hans tips:
"En av bovarna är den närmast religiösa tilltron till bäst-före-datumet. Den tryckta informationen från producenter betyder allt och den egna näsan inget."
Här kommer hans tips:
- Köp inte stora förpackningar eller burkar om du inte behöver.
- Lita på ditt luktsinne för att avgöra ifall mjölken eller köttfärsen är bra eller dålig.
- Undvik smaksatta produkter, det är givetvis lättare att använda en naturell creme fraiche som blivit över till något annat.
- När man har middagsrester, lägg de i genomskinliga byttor på ögonhöjd i kylskåpet så de inte glöms bort.
- Använd alla matvaror i hållbarhetsordning, som ljust bröd före mörkt och sallad före rotfrukter.
- Se värdet i det du brukar kasta, gammalt bröd kan rivas till ströbröd eller användas till krutonger eller varma smörgåsar. Med förutsättning att det är osötat och inte är fabriksbakat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar