fredag 19 februari 2010

Laxstroganoff

Idag testade jag en ny rätt, laxstroganoff. Receptet kommer från Melker Anderssons kokbok Hemma hos Melker Andersson: snabblagat, tillagat och vällagat. En kokbok som jag kan rekommendera med inspirerande foton och recept (läs mer nedan).

Jag följde inte exakt receptet när det kommer till mått, men på ett ungefär. Lade till lite agavesirap och johnnys senap. Här kommer receptet från boken.

Laxstroganoff

600 gram lax, skuren i tärningar
1 gul lök
5 cm purjolök, hackad
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1/2 gul paprika, hackad
1/2 röd paprika, hackad
1 gul tomat, i bitar
1 röd tomat, i bitar
1 grön chili, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 msk hackad dragon
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
2 dl creme fraiche
2 dl färdig tomatsås
salt och svartpeppar


1. Fräs lök, purjolök och vitlök i olja i en gryta (eller stekpanna). Tillsätt paprika och tomat och låt fräsa i några minuter.

2. Tillsätt resterande ingredienser utom laxen. Låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. När du är nöjd med såsen, lägg i laxen. Låt sjuda ett par minuter.

3. Servera gärna råris till laxen.


Fakta kokboken
Kokboken är indelad i tre kapitel. Det första är snabblagat där man hittar rätter som spaghetti carbonara, club sandwish, pytt i panna och äggtoddy med bär. Rätterna ska ta runt en halvtimme. I det andra, som heter tillagat finns bland annat caesarsallad, oxrullader, fiskpinnar och ris a´la malta. Det sista kapitlet heter vällagat och är till för en lördag; laxtartar, indisk lammgryta, moussaka och tiramisu. Avslutningsvis några sidor om grillat. Som sagt, en underbar kokbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar