tisdag 10 augusti 2010

Tips till kräftskivan!

Foto: här
Källa: DN.seAugusti är kräftskivans månad - så passa på att bjuda över alla vänner på fest!

DN gjorde ett kräfttest och kom fram till att de billigaste var de bästa, i det här fallet ICA´s kinesiska jumbokräftor. Läs testet här. Till artikeln hade de listat några tips för att få till kräftfesten. Här kommer fyra av tipsen.
  • " Beräkna ett halvt kilo kräftor per person. Ta fram frysta kräftor ett par dagar före festen och tina dem i kylen. Låt dem stå kallt tills de ska ätas. Dekorera faten med dillkronor.

  • Enligt gammal svensk tradition dricker man öl och snaps till kräftorna. Önskar man vin i stället så kan man välja ett halvtorrt vitt vin, till exempel en frisk och fruktig Riesling. Det söta i vinet balanserar sältan i kräftorna. Ställ fram vattenglas bredvid vinglasen, vatten är en bättre törstsläckare.

  • Blev det kräftor över? Tinade kräftor som ligger kvar i kylen och inte har stått framme halva natten kan sparas. Skala dem och gör en mild kräftsoppa till middag. Det blir en smakrik buljong av skalen.

  • Så lyckas du med frysta kräftor. Ta bort ytterkartongen och tina kräftorna långsamt i kylskåpet i 2–3 dygn. Om man ska ha kalas för många så är det bra att placera de oöppnade inner­förpackningarna på flera ställen i kylen. Då tinar de fortare än om de är staplade på varandra. Man kan snabbtina genom att ställa de oöppnade plast­trågen i en balja med kallt vatten. Då tar det 3–5 timmar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar