lördag 6 mars 2010

De godaste vaniljbullarna


Foto: Tina Fallgren

Den här helgen har jag bakat för fullt; chokladbollar, nougatrutor och fantastiska vaniljbullar. Trixet för att få bullarna sådär oemotståndliga är smör. Så snåla inte med fyllningen, enkelt är att dubbla de flesta recepts mängd. När du har kavlat ut degen så ska fyllningen täcka hela degen med ett tunt och jämt lager.

Ifall du skulle råka ha i för lite smör i degen eller i fyllningen går det att rädda. Smält smör och pensla på lite på varje bulle samtidigt som du penslar på ägget innan gräddningen.

Vaniljbullar
50 g jäst (för söta degar)
125 gram smör
5 dl standardmjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker
2 tsk kardemumma (köp hela och mortla själv)
14-15 dl mjöl
1 uppvispat ägg + pärlsocker
smör & vaniljsocker till fyllning

Förslag på fyllningar
*smör, strösocker och vaniljsocker
*smör, strösocker och kanel
*smör, strösocker och kardemumma
*smör och nutella

1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen.
2. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
3.Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Skär degen i två delar och kavla till en ½ cm tjock platta.
4. Fyll med något av förslagen nedan, rulla ihop och skär varje rulle till 24 bitar som läggs i bullformar. Jäs under bakduk 30 minuter.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelspån.
Grädda bullarna 8–10 min i 250°C.

2 kommentarer:

  1. vi från dåboskogen kommer och mumsar :-)

    SvaraRadera
  2. Oj så musmigt det ser ut :D... haha blev väldigt sugen på en bulle nu ;)

    SvaraRadera