torsdag 18 mars 2010

Fixering kring datummärkningen

Foto: Tina Fallgren

I det sjunde programmet av Landet brunsås tar de upp om datummärkningen på våra matvaror. Vi har inte kunskap att själva kunna avgöra kvaliteten på matvarorna, eftersom vi har ett bäst före datum på det mesta idag. Istället låter vi myndigheterna göra det åt oss. Det är kanske också därför vi slänger 6 kilo mat per hushåll i veckan i Sverige.

Att stå vid diskhon och hälla ut god mjölk på grund av mejeriernas stämpel innebär att man själv inte känner sig inblandad i sitt eget liv. Detta säger Fredrik Lindström, populärhistoriker, och grundar det på att vi därmed låter någon annan ta beslutet istället för att själv våga lukta på mjölken och avgöra. Detta trots att stämpeln bara ska fungera som en vägledning.
- Det står bäst före men vi läser giftig från och med eller nåt sånt, säger han.

Programledaren Lotta Lundgren ställer några frågor till kostekonomen Anna Sjögren.
Hur gammal mjölk kan jag dricka?
- Häller du upp mjölken, luktar på den och känner att den luktar gott, då är det okej att dricka den, säger Anna.

Om det råkar bli så att jag dricker lite sur mjölk, vad händer då?
- Dels kommer du tycka att det smakar väldigt illa. Det är det första för människan är ju faktiskt utrustad med skyddsmekanismer som är för att vi inte ska äta gammal mat och bli dålig av den. Men om du dricker mjölk som är några dagar för gammal så kommer du inte må illa, utan du kommer klara dig, säger hon.

Anna Sjöholm berättar även att våra ägg datummärks efter EU:s märkningsregler, som i sin tur räknar med att vi ska förvara äggen i rumstemperatur. Vilket de flesta inte gör. Förvarar du dina ägg i kylskåpet så håller de sig alldeles utmärkt en månad till efter datummärkningen. Så släng inte ägg för att en stämpel säger det. Om däremot köttfärsen har fått en grå färg så är det bäst att slänga den eftersom köttfärs är känslig för olika bakterier. Men det är givetvis bäst att inte köpa mer än man äter.

Lotta Lundgren träffar även Mats-Eric Nilsson, författare till Den hemlige kocken och Äkta vara.
- Som konsument gillar man inte livsmedel som blir gamla eller dåliga. Sånt som möglar eller blir hårt eller ruttet eller något. Men jag tycker också att man ska fundera över sånt som aldrig blir gammalt eller sånt som har väldigt bra hållbarhet, säger han.

Han visar upp en förpackning med Kavli räkost och konstaterar att den har en hållbarhet på över ett år. Svaret är konserveringsämnen och pastörisering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar