söndag 14 mars 2010

Blueberry cheesecake

Foto: härHär kommer ett recept från Leila Lindholms bakbok A piece of cake. Kakan är mäktig men underbart god. Perfekt att bjuda sina vänner på, den blev populär bland mina iallafall. Baka och njut!

New york blueberry cheesecake 1 kaka
300 gram digestivekex
150 gram smör
600 gram philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10 %
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 gram vit kvalitetschoklad
1 1/2 dl färska eller frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen och blanda med smält smör.
3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant (24 cm i diameter)
4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.
5. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt.
6. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8. Bryt chokladen i bitar och smält den i ett vattenbad (eller i micron) och blanda ner chokladen i smeten.
9. Häll smeten över den förgräddade kexbottnen och strö över blåbär.
10. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Om du inte vill att kakan ska bli så mörk så kan du täcka över med alumminiumfolie.
11. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

2 kommentarer:

  1. Går det bra att frysa den? Håller den konsistensen?

    SvaraRadera
  2. Måste bara baka den! Har alla ingridienser hemma!!!!!

    SvaraRadera