onsdag 10 mars 2010

Sötpotatis

Foto: härEtt annat namn för sötpotatis är batat, en krypande och flerårig ört som tillhör vindeväxter. Ursprungligen kommer den från Sydamerika och odlas idag i Asien, speciellt i Kina men även Indonesien och Vietnam. Den är faktiskt släkt med den vanliga potatisen på långt håll, de tillhör samma ordning Solanales.

Formen på dessa knölar är avlång och skalet är ljusbrunt eller rött och köttet är gult. Mängden stärkelse är densamma som i vanlig potatis men sockerhalten är högre, 5 % jämfört med potatisens 0,5%.

Sötpotatis ska skalas innan den tillagas och koktiden är densamma som för vanlig potatis. Den kan både användas till matlagning och i desserter.

Använd sötpotatisen som en vanlig potatis och rosta i ugnen, koka, gör potatismos eller använd som en bakpotatis.

Näringsvärde per 100g :
Energi 114 kcal/479 kJ, Vatten 71 g, Protein 1,7 g, Fett 0,4 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 25,6 g, Kostfiber 0,7 g, Kalium 243 mg, ß-karoten 5280 µg, C-vitamin 21 mg.

Källor: ekofrukter.se och Lars-Åke Janzon på Naturhistoriska riksmuseet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar