onsdag 24 mars 2010

Vad är raw food?

Foto: här Inom Raw food hettar man inte upp råvarorna över 42,5 grader för att bibehålla så mycket av näringen i kosten. Maten tillagas av grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, torkad frukt, frön, nötter, alger, skott, viss säd, honung, kallpressade oljor´och mjölksyrade grönsaker (opastöriserade).

Sältan kan komma från ett oraffinerat havssalt, en soja som inte har pastöriserats som Tamari och Nama shoyu eller alger som spirulina, arame eller Ao nori. Kryddor och örter
smaksätter man maten med, och till efterrätten kan man använda sig av en raw kakao.

Recepten är allt annat än tråkiga, oftast otroligt kreativa. Vad sägs som zucchinispaghetti med nötsmör, tacos på nötter istället för kött, en rödbets- eller avocadosoppa, sötpotatisnudlar med jordärtskocksdressing, Rawfillibabba cheesecake eller mangoglass.

Varifrån får man näringsämnena?
Protein finns i små mängder i både frukter och grönsaker men kommer främst från nötter, frön, groddar, mandel och vissa sädesslag. Här behöver man inte oroa sig för dåliga kolhydrater eftersom de flesta är långsamma och kommer från bra källor som grönsaker, frukt och säd. Fettet kommer från kallpressade oljor , nötter och frukter som avocado.

Både solroskärnor och pumpakärnor innehåller zink och järn hittar du i gröna bladgrönsaker, torkade aprikoser och jordgubbar.

Om du enbart äter en kost på raw food innebär det en otroligt strikt vegan-kost. Det gäller då att man kompletterar med kosttillskott av både B12 och B6. De livsnödvändiga vitaminerna A, C & E hittar du i både grönsaker och frukt.

Källor: Raw food på svenska av Erica Palmcrantz & Peace, Love and Food av renée Voltaire samt på tidningen Allt om mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar