söndag 29 augusti 2010

Favorit i repris: Jordärtskockssoppa!

Foto: Tina Fallgren

Härliga jordärtskockor!

Jag har lagat jordärtskockssoppa förut. Det här inlägget får fungera som en påminnelse att äta denna korgblommiga växten. De ser inte så spännande ut så det är lätt att missa de i affären. Men det är ett misstag, de är fantastiskt goda.
Receptet är Niklas Ekstedts, det hittar du här.

Av en händelse hade jag en skål med körsbär i köket när jag lagade soppan, så jag skar ner lite körsbärsbitar i den färdiga soppan vid servering - förvånansvärt gott!

Jordärtskockssoppa (för 2 portioner)
1/2 kg jordärtskockor, skalade
1 gul lök
0,25 liter mjölk
1 dl grädde
ca 1 dl vitt vin/balsamico med champagnesmak
salt och peppar
körsbär/skinka

Skär lök och jordärtskockor i mindre bitar och rosta dem i ugn med lite olja på 200 grader i ca 45 min eller tills de är mjuka. Häll mjölk, vin och grädde i en kastrull och låt koka med de rostade jordärtskockorna och löken på låg värme i ett par minuter. Mixa soppan slät och smaksätt med salt, peppar (och ev balsamvinäger).

Om du har proscuttioskinka kan du lägga de på en plåt och torka till chips i ugnen på 175 grader, några minuter. Låt de svalna något så stelnar de till. Bryt ner i soppan, sältan balanserar upp soppans sötma.
Eller skär ner några bitar körsbär för att bryta av den söta soppan med något fräscht.

God jordärtskockssoppa med färska körsbärsbitar.

Lyxigt godis!

Foto: Tina FallgrenI går handlade jag körsbär på torget i Huddinge. De var galet goda - riktigt lyxigt godis!

lördag 28 augusti 2010

Kravlös matlagning!

Matlagning behöver inte alltid vara så kravfyllt eller planerat. Många gånger är det bästa att plocka ihop av det man har hemma, det som behöver ätas upp och det som man är sugen på. I dag blev det sallad på spenat, pröd paprika, grön paprika, surkål, varm tomat, och rester av lax och pestokräm (creme fraiche, pesto, salt och peppar).

Storhandling!

Foto: Tina Fallgren Åhär kan det se ut när jag har storhandlat. När jag har tid går jag gärna runt i min mataffär länge, studerar utbudet, inspireras och klurar ut nya maträtter jag vill laga. 90 % av min tid går åt till grönsaks- och fruktavdelningen.

I dag har jag köpt färskpotatis, sötpotatis, rödbetor, jordärtskocka, färsk pepparrot, babyspenat, persikor, soltorkade tomater, vitkål, zuccini, fikon, grädde,creme fraiche, halloumi, fetaost, ishavsrom, bacon, matjesill, naturgodis och cashewnötter.

Jag tycker att ett av de bästa sätten att äta bra och god mat är att ha ett bra basförråd hemma och sedan komplettera. Förutom att ha kolhydrater som pasta, ris, quinoa, potatis hemma så vill jag gärna ha grädde, smör, creme fraiche, ägg, ost, konserverade bönor, smaksättningar som pesto och senap och oliver, soltorkade tomater, fetaost och halloumi hemma. Även sill och bacon är snabba lösningar.

Mexican Elbow!

Foto: Tina Fallgren Drack en fantastiskt god drink igår på Restaurang 1900´s bakficka Kåken. Namnet var Mexican Elbow och innehöll tequila, cointreau, citron och ingefära.

Mammas kantarellpaj på pappas nyplockade svamp

Foto: Clary FallgrenIgår när jag pratade med min pappa i telefonen satte han precis på sig stövlarna för att besöka sina hemliga svampställen. Några timmar senare kom han hem med en kasse till tredjedelen fylld med mestadels kantareller, en och annan karljohan och även någon trattkantarell. På det gjorde mamma en paj som lät fantastiskt god. Hon berättade att den ska ätas ikväll i skärgården under lyskvällen. Kombinationen av god mat, skärgårdsluft och vackra ljus som lyser upp hela skärgården är oslagbart.

Till efterrätt har mamma bakat en jordgubbspaj och en äppelpaj där både jordgubbarna och äpplena kommer från den egna tomten -det kallar jag lyxigt!

Mammas kantarellpaj
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör i tärningar
2 msk vatten
kantareller
ädelost
smör
olja
salt
peppar
1. Blanda ihop allt till pajdegen utom vattnet med fingrarna. Blanda ner vattnet knåda snabbt ihop en deg. Lägg ev in den i kylen att vila i minst ½ timme, eller tryck ut i en pajform och förgrädda några minuter på 175 grader.
2. Smörstek kantarellerna i smör och olja. Krydda med mycket svartpeppar men inte lika mycket salt, tänk på att osten är salt i sig.
3. Lägg svampen i det förgräddade pajskalet och skiva över ädelost. Sätt in i ugnen tills ädelosten har smält. Servera alternativt till en kräftskiva.

Cathrines ugnsrostade grönsaker

Foto: Tina Fallgren
Igår blev jag bjuden på middag av min kollega Cathrine ugnsbakade grönsaker med salami och proscuttioskinka. Till det serverades en fetaostkräm. En maträtt som är enkel att fixa iordning men som definitivt ger en fredagskänsla.
Cathrines ugnsrostade grönsaker
morot
squash
rödlök
paprika
oregano
timjan
salt
olja
Blanda ihop allt och låt det gå klart i ugnen på ca 200 grader. Servera engod salami och/eller lufttorkad skinka till. Och en fetaostkräm till.
Fetaostkräm
creme fraiche
fetaost
(vitlök om du vill)
salt
peppar
Blanda ihop allt. Pressa i vitlök om du vill.

fredag 27 augusti 2010

Waynes take away överraskade



Akuthungrig tog jag en Take away-salad på Waynes och blev mycket positivit överraskad. Den såg väldigt tråkig ut i sin plastbehållare men när jag hällde upp den insåg jag att den innehöll mer än sallad, quinoa och kräftstjärtar, även även sojabönor, soltorkad tomat, rödlök och en fantastisk örtagårdssås av något slag. Allt fräscht och smakrikt. Det enda negativa var rödlöken som alltid är godast att skära upp precis innan servering. Priset var 79 kronor, vilket det definitivt var värt.

Nyhet: nyttigt kesomellanmål!

Foto: Pressmeddelande från ArlaNyheten Keso Mellanmål som ser väldigt lovande ut, enkelt, hälsosamt och utan både onödigt socker och konstiga tillsatser. Den finns i butik från vecka 36 och priset kommer att landa på runt 17 kronor.

Den ena har smak av cashewnötter, ananas, papaya och apelsin och den andra av hasselnötter, blåbär och tranbär.

tisdag 24 augusti 2010

Köpenhamns restauranger i världsklass

Foto: braxonfood.se Har du vägarna förbi Köpenhamn? Det finns fler alternativ än Noma, som i våras blev framröstad till världens bästa restaurang. Restaurangen är inte ensam om att ha de nordiska smakerna i fokus, som namnet syftar på.

– Det kommer också fler matturister till Köpenhamn. På krogarna har det blivit mer fokus på vår typ av mat – med lokalproducerade, typiska skandinaviska ingredienser – och det har vuxit fram ett större intresse för gastronomi i allmänhet, säger kocken Oliver Peerless, på restaurangen Opens, till DN.

Det han kallar för "vår typ av mat" innefattar mat som anknyter till säsong. Du kan bland annat hitta ramslökskapris, blomkål och hasselnötssmör och rökt svamp med hälleflundra på menyn.

Restaurangerna är Kiin-Kiin som med sin thaimat har fått en stjärna i Guide Michelin, Madklubben med ett dansktfranskt kök, Restaurang Open med en svensk-dansk krögarduo,
Les Trois Cochons där du kan äta en sjurätters för 360 kronor, Cofoco erbjuder smårätter för 100 kr styck, Patépaté med bredden av allt från frukostcroissant till kvällstapas, Ködbyens fiskebar är känt för sina ostron och en flaska bubbel för 260 kronor och sist Noma som blev utnämnd till världens bästa restaurang av totalt 50. Här kan du få en avsmakningsmeny med sju rätter för 1 425 kr men var snabb, enligt DN "bokas platserna snabbare än Bruce Springsteen-biljetter".

Läs hela artikeln i DN här.

söndag 22 augusti 2010

Min systers underbara paprikagryta!

Foto: Tina FallgrenProblemet när man lagar något galet gott utan att följa ett recept är att det blir svårt att laga till det igen. I somras smakade jag en gryta hos min syster som var så god att smaklökarna shakade loss totalt.

När jag skulle försöka mig på samma gryta blev resultatet väldigt gott men inte lika gott som syrrans. En av anledningarna var att jag använde nötfärs istället för högrev, eftersom det var vad jag hade hemma i frysen. De andra anledningarna vet jag inte än.

Men min verson av min sysers gryta blev tillräckligt god för att få en varm rekommendation. Här kommer receptet.

Syrrans paprikagryta
3 paprikor, röda och gula
1 gul lök
vitlök
2 köttbuljongtärningar
vatten
500 g högrev/500 g köttfärs
1 citron
tomatpuré
tomater (funkar med krossade tomater)
grädde
morötter
franska örter
mycket soja
1 röd chili
svartpeppar (minska om du inte vill ha den stark)
salt
bacon
champinjoner

1. Stek köttfärsen i en gjutjärnsgryta, krydda med soja. Om du har högrev, skär i mindre bitar, bryn det så att det får färg och smaksätt med soja.
2. Strimla paprikorna, skär tomaterna i mindre bitar. Skär ner chili, gul lök, vitlök, slanta morötter. Blanda allt i gjutjärnspannan.
3. Lägg i köttbuljongtärningarna, häll på vatten så att det nästan täcker allt och låt det koka i ca 30 min om du har nötfärs. Ca 1-2 tim om du har högrev.
4. Stek bacon och champinjoner och blanda ner i grytan precis innan servering. Krydda och smaka av med citron, salt, kryddor och peppar.
5. Servera alternativt med råris.

Min pasta carbonara!

Foto: Tina FallgrenI dag är det söndag, då passar det perfekt för en Pasta Carbonara tycker jag. Namnet betyder kolarhustruns pasta och kommer av svartpepparns färg, som man maler över pastan precis innan servering. Det finns många varianter på denna maträtt, så det är bara att välja någon som man tycker om. Här kommer min variant!

Pasta Carbonara 4 port
ca 400 gram pasta
1 paket bacon, klippt
1-2 vitlöksklyftor (beroende på storlek)
2 äggulor
ca 3 msk grädde
ca 1 dl parmesan (budgettips: det går bra med en billigare ost, gärna smakrik)
salt och svartpeppar

1.Koka upp pastan.
2.Blanda äggulorna med grädde, pressade vitklöksklyftor, salt och det mesta av parmesanosten.
3. Klipp ner baconet i mindre delar och stek hårt. Häll ner i äggblandningen.
4.När pastan har kokat klart blandar man ner äggblandningen så att det blir krämigt, samt baconet.
5.Lägg upp på tallrikar och strö rikligt med svartpeppar över. Tillsätt det sista av parmesanosten på toppen. Servera direkt!

torsdag 19 augusti 2010

Trend: Doggy bag

Foto: här
En både miljönyttig och ekonomisk trend är de så kallade Doggy bagsen.

Det slängs alldeles för mycket mat, både från affärer, hushåll och restauranger. Ungefär 100 kilo mat per person och år faktiskt. Men de sistnämnda har hittat en lösning. Äter man på en restaurang och inte orkar äta upp hela portionen så kan man få med sig en matlåda hem med matresterna, en "doggy bag".

En win-win situation, du har betalat för maten och får en extra måltid och restaurangen slipper slänga maten.
–De har ju betalat för maten och jag tycker inte alls att det är fel om man vill ha med sig den, säger köksmästare Kajsa Axbåge på J i Nacka till Svd.

Även om trenden lätt kan få tankarna på Sunes jul, scenen när Rudolf tar upp en Ica-kasse för att fösa ner julmaten och pinsamt nog blir påkommen, så har doggy bagsen kommit in i de finare restaurangerna. Både på restaurangerna Operabaren eller Mathias Dahlgren låter gärna sina gäster ta med sig maten hem. Läs hela artikeln från SvD här.

Källa: SvD

onsdag 18 augusti 2010

Release för Döden i grytan

Foto: Bokia
Ikväll har jag varit på Restaurang 1900:s bakficka Kåken för releasefest på boken Döden i grytan. Boken är Mats-Eric Nilssons senaste som han skriver ihop med kollegan Henrik Ennart. Bland annat tar den upp om hur djuren behandlas i livsmedelsindustrin och varför det är lättare att få tillstånd om att servera pulvermos än riktig potatismos.
Men trots att boken tar upp dessa frågor förtydligade Mats-Eric Nilsson att det inte är någon "äckelbok". Han förklarade också att deras driv i arbetet med den här boken, och de andra, är njutningen med att äta riktigt god mat med gott samvete.
Gå in och beställ den här, där du även kan läsa ett provkapitel.

En notis om tillsatser från 1958

Foto: eleven.se
Mamma hittade en notis i facktidningen Kommunalarbetaren. Såhär lyder texten:

"1958. Kemiska tillsatser i mat är en högaktuell fråga idag 2010. Men redan 1958 hade KA en artikel om det. Den flitige journalisten Anna-Stina skrev i nr 2/58:

´Livsmedelsfärger påträffas i många sammanhand. Har ni tänkt på färgrikedomen i konditorivarorna? Skärt, grönt och gult ofta läskiga färger som för en del människor gör bakelser oaptitliga.

´Frysteknikens utveckling i framtiden kommer sannolikt att minska behoven av tillsatser.´skriver Anna-Stina i KA. Så blev det som bekant inte alls, som alla vet. "

tisdag 17 augusti 2010

Jamie inspiration!

Foto: Tina FallgrenBehöver du inspiration i köket? Jamie Olivers tidningar är ett säkert kort.

I det senaste numret (tidningen överst i högen) bakas det scones och bjuds på pastarätter. Vi serveras ett underbart reportage om tomater med tillhörande recept, vi får följa med till Yorkshire, vi får hänga på kocken Lance Edwards som tar sin restaurang och följer med en cirkus och vi får en inblick i Jamies fars pub. Vi bjuds även in på en "teatime" med tillhörande sötsaker. Bland annat. Allt med fantastiska bilder.

måndag 16 augusti 2010

Lill-babs chorizo!

Foto: Lillbabsherrgardskorvar.seJag blev lite förvånad när jag hittade Lill-babs på förpackningarna till i korvdisken. Men en chorizoförpackning hamnade snabbt i korgen efter att jag läst att det är 90 % kötthalt.

Chorizo är en bra vara att ha hemma, eftersom den har så mycket smak i sig är den tacksam att tillaga. Släng ihop en pyttipanna, ät till en god sallad eller tillsätt i en gryta. Just Lill-Babs chorizo rekommenderas. Andra kovar hon har är varm-, frukost-, grill-, falu-, prins-, ost och baconkorv.
Läs mer på deras hemsida.

Hettande ingefärste

Foto: härNu är det höst så ta fram de stora och mysiga tekopparna. Ingefära är en av mina favoriter i köket och det funkar även i teét. Nyttigt är det också, bland annat har det en anti-inflammatorisk effekt. Som om inte det vore nog ger det en hetta effekt. Bra i förkylningstider!

Ingefärste
Gör såhär: Pressa citron i en stor kopp, riv ner ungefär en tesked färsk ingefära och häll på kokhett vatten. Låt det stå några minuter.
Söta gärna teét med honung eller agavesirap.

Missa inte Bondens egen Marknad!

Foto: här
Källa citat: här


Du missar väl inte Bondens marknad som är just nu runt om i hela landet?
Gå in på hemsidan och läs när den kommer till din stad, eller närliggande. Du kan även läsa om vilka producenter som kommer att delta. Passa på att frossa loss i lokala varor.

Vad är Bondens egen Marknad?
"Den första Bondens egen Marknad startade i Stockholm år 2000. Då kom lokala producenter som fanns inom en radie av 25 mil och sålde sina produkter i stan. Nu finns det 14 marknader runt om i Sverige. Det är alltid den du handlar av som odlar eller producerar varorna."

Några datum
Stockholm

Katarina bangata: lördagarna 7 augusti t.o.m 23 oktober kl 10-15.
Tessinparken, Östermalm: lördagarna 7 augusti t.o.m 23 oktober kl 10-15.
Huddinge: lördagarna den 28/8, 4/9, 11/9, 18/9 och 25/9 mellan 10-15.
Gävle
Rådhustorget: startar lördag den 14 augusti, fortsätter sju lödagar framåt. Kl 10-14.
Sundsvall
Torget 14, 21, 28 aug. 11,18, 25 sept. 2 okt. samt"Stenstansdagarna! med marknad fred-lörd. 3 & 4 sept.

Alla städer:
Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Umeå, Halmstad, Örnsköldsvik, Sundsvall, Örebro, Västerås, Falun, Gävle, Mariefred, Växsjö, Huddinge, Nyköping.

fredag 13 augusti 2010

Favoritlunch i Söderhamn

Foto: Tina Fallgren
Min favoritsallad i Söderhamn hittar man på Furangallerian. Där kan man för 65 kronor kombinera i hop sin egen tallrik. Den är väldigt enkel och matig. Min är alltid densamma, här kommer receptet.

Furansallad
bulgur , rödlök , kidneybönor , isbergssallad, gurka , tomat, fetaost, majs, räkor, kyckling.
Servera till detta mangorajasås och mörkt bröd.

Här ska göras hälsingeostkaka! - dag 3

Foto: Tina Fallgren
Ostkakan skar vi upp i mindre delar och stekte i smör och grädde. Till detta serverades mammas nykokta hjortronsylt.

Smakupplevelsen kan bara sammanfattas i ett enda ord, himmelskt. Våra smaklökar dansade hambo och stekpannan var snabbt tom.

Slutsatsen blir att det var förvånansvärt enkelt och galet gott. Mamma och jag var eniga om att det här gör vi om fler gånger.

torsdag 12 augusti 2010

Potatismos med kärlek

Foto: Tina Fallgren
Bild örtsalt: Renée Voltaireren Om de allra enklaste maträtterna görs med mycket kärlek blir det sällan något annat än fantastiskt gott. Som när mamma gör egen potatismos med grädde och smör och serverar med kryddstarka chorizokorvar. Till det haricot verts med skirat smör.

Potatismos
mjölig potatis
grädde/mjölk
smör
salt och peppar

1. Koka potatisen.
2. Blanda med grädde och smör. Hur mycket du tar av allting bestämmer du själv, smaka av.
3. Salta, peppra och servera förslagsvis med kryddstarka chorizokorvar.
Ett tips är att köpa Renée Voltaires örtsalt med Ramslök och strö
över potatismoset, supergott.

Lyx i syltform

När jag kom hem igår stod det två burkar på vedspisen, mamma hade kokat både hjortron- och lingonsylt. Egen sylt av de godaste bären är vad jag kallar för lyx.

Tips: sockerlag till frukt

Foto: här
Enligt Taffel får man till fruktsåser, sorbeter och drinkar på ett enkelt sätt - med sockerlag.

" Orsaken är att strösocker som består av disackariden sackaros spjälkas till fruktos och glukos. Det leder till en simmigare och tjockare konsistens och en annorlunda mer intensiv sötma. "

Sockerlag: (ta lika delar socker som vatten)
1 dl vatten
1 dl strösocker

1. Häll i ingrediensern i en kastrull.
2. Låt det koka upp långsamt. Blanda gärna i lite syra, t ex i form av citronsaft. Det är klart när sockerkristallerna har löst sig.
3. Låt kallna och blanda i!
Källa:

onsdag 11 augusti 2010

Mammas goda köttfärsgratäng

Foto: Tina FallgrenI går lagade mamma en underbar gratäng, jag kan lova att det inte blev mycket kvar. Något bra me gratänger är att man enkelt kan äta upp rester, jag tror att de flesta grönsaker blir goda i den här gratängen.
Enkel var den också - här kommer receptet.

Mammas goda köttfärsgratäng
400 gram nötfärs
1 aubergine i bitar
2 gula lökar
egenplockade kantareller
tomater
soja
grädde
salt
peppar
ost
tomat

1. Stek köttfärsen och blanda i grädde, soja, salt och peppar så det får en god smak.
2. Smörstek svampen. Stek auberginen och lökarna så de blir mjuka.
3. Varva i en ugnsfast form och strö över ost och tomater på ca 200 grader i 10 minuter eller tills osten har gratinerats. Servera med en sallad.

Här ska göras Hälsingeostkaka! - dag 2

Foto: Clary Fallgren Ostmassan har silats av under natten och fördelas i en ugnsfast form.

Så var det dags för dag två.
Slutsatsen är att momenten är många men väldigt enkla.

Hur smakar den då? Det vet vi inte än, eftersom vi har sparat den för ätning till imorgon torsdag men den doftar som en ostkaka ska dofta, så det känns mycket lovande.
Se upföljning för att läsa om smakupplevelsen.

Hälsingeostkaka dag 2
1. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en långpanna med vatten. Fördela massan från silduken i en ugnsfast form och grädda i vattenbadet med aluminiumfolie över formen i 30 minuter.
2. Sänk till 225 grader och fortsätt grädda tills kakan är helt fast i mitten cirka 1 timme.
3. Låt den svalna och häll av överflödig vätska.
4. Stjälp upp kakan.
5. Servera ostkakan kall med vispad grädde och hjortronsylt. Eller stek i grädde och smör och servera den varm med samma tillbehör.

Såhär fin blev den här den är klar.

En hälsingespecialitet: Kolbullar

Text & Foto:
Cathrine Beijer


Gästbloggare: Cathrine Beijer

Varje sommar ordnas det kolbullekvällar runt om i Hälsingland.
Innan jag åkte ut till Bergviks industrimuseum, där det på tisdagen vankades kolbullekväll, trodde jag i min enfald att kolbullar var ett vetebröd med kolasmak. Men ack så fel jag hade.
Kolbullar är en sorts fläskpannkaka som steks i gjutjärnspannor på stora grillar. Först steks bitar av fläsk i pannorna.
När fläsket börjar ge ifrån sig fettet hälls sedan smeten som består av mjöl, vatten, salt i.
Kolbullar skiljer sig alltså här från vanliga pannkakor eftersom det i smeten varken finns ägg eller mjöl.
De nygräddade kolbullarna serveras sedan tillsammans med lingonsylt.

Till kolbullekvällen hade Daga Eriksson förberett 18 liter smet. Av smeten stekte Lennart Norgren och Gunnar Bergström säker över 100 kolbullar. Och gästerna var rörande överens; kolbullarna är Hälsinglands stolthet.
Självklart blev jag nyfiken på kolbullarnas historia. Av Daga Eriksson fick jag redan på att i början av 1900-talet var kolbullar riktig skogshuggarmat det.
Efter långa arbetsdagar i skogen stekte skogshuggarna sina kolbullar på öppna eldar för att fylla sina tomma magar.

På kolbullekvällen i Bergvik fanns inga skogshuggare, men en hel del tomma magar. 18 liter smet tog snart slut och Daga Eriksson tog fram stora hinken för att blanda ny.

tisdag 10 augusti 2010

Tips till kräftskivan!

Foto: här
Källa: DN.seAugusti är kräftskivans månad - så passa på att bjuda över alla vänner på fest!

DN gjorde ett kräfttest och kom fram till att de billigaste var de bästa, i det här fallet ICA´s kinesiska jumbokräftor. Läs testet här. Till artikeln hade de listat några tips för att få till kräftfesten. Här kommer fyra av tipsen.
  • " Beräkna ett halvt kilo kräftor per person. Ta fram frysta kräftor ett par dagar före festen och tina dem i kylen. Låt dem stå kallt tills de ska ätas. Dekorera faten med dillkronor.

  • Enligt gammal svensk tradition dricker man öl och snaps till kräftorna. Önskar man vin i stället så kan man välja ett halvtorrt vitt vin, till exempel en frisk och fruktig Riesling. Det söta i vinet balanserar sältan i kräftorna. Ställ fram vattenglas bredvid vinglasen, vatten är en bättre törstsläckare.

  • Blev det kräftor över? Tinade kräftor som ligger kvar i kylen och inte har stått framme halva natten kan sparas. Skala dem och gör en mild kräftsoppa till middag. Det blir en smakrik buljong av skalen.

  • Så lyckas du med frysta kräftor. Ta bort ytterkartongen och tina kräftorna långsamt i kylskåpet i 2–3 dygn. Om man ska ha kalas för många så är det bra att placera de oöppnade inner­förpackningarna på flera ställen i kylen. Då tinar de fortare än om de är staplade på varandra. Man kan snabbtina genom att ställa de oöppnade plast­trågen i en balja med kallt vatten. Då tar det 3–5 timmar."

måndag 9 augusti 2010

Här ska göras Hälsingeostkaka! - dag 1

Foto: Tina FallgrenGammaldags mjölk är det som gäller när det ska tillagas hälsingeostkaka.


Ostkakan är en av våra stoltheter i Hälsingland. Det är inte mycket som slår en hemmagjord ostkaka med varm hjortronsylt av egenplockade bär från myrarna i Härjedalen och nyvispad grädde. Mamma och jag har aldrig testat att göra en egen, så vi tyckte det var dags.
Det här gjorde vi under dag 1.

Ostkaka 4 personer
1 dl mjöl
2,5 liter gammaldags mjölk
0,5 msk ostlöpe
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en bunke. Späd med resten av mjölken och se till att mjölet inte klumpar sig.
3. Häll i ostlöpen. Låt bunken stå i rumstemperatur i en timme.
4. Hitta på något roligt i en timme.
5. När en timme har gått, ta fram en hushållshandduk, en sil och en skål. Sätt silen i skålen så att den vilar mot kanterna ch kan ligga så. Placera hushållshandduken i silen.
6. Häll sedan i massan (som nu liknar sladdrig turkisk yoghurt) i handduken.
7. Se bilden. knyt ihop hushållshandduken och krama ur den värsta vätskan.
8. Häll ut vattnet som du har kramat ur och placera handduken med ostmassan i silen,som vilar i en skål. Ställ in i kylskåpet över natten.

Såhär såg ostmassan ut efter att ha stått i rumstemperatur i en timme. Här silar mamma av vätskan. Sedan knyts handduken ihop med ostmassan, läggs i silen som är placerad i bunken. Det får stå i kylskåpet över natten.

Oemotståndliga svartvinbär

Foto: Tina FallgrenÄntligen är de oemotståndliga svartvinbären mogna!
Varje gång jag har vägarna förbi en buske hemma hos mamma och pappa blir jag alltid ståendes längre tid än jag har tänkt mig - det är ju så gott!

En skatt

Foto: Tina FallgrenJag hittade mormors gamla kokbok hemma i mammas bokhylla. En riktig skatt med alla hennes recept - allt från hur man kokar en sylt till hur man får till de bästa kubbarna eller vaniljdrömmarna.

Krämig potatisgratäng

Foto: Tina Fallgren Till köttet gjorde jag en potatisgratäng som med grädde och massor med svartpeppar blev väldigt god. När man använder både grädde, smör och ost i gratängen blir den så krämig att man inte behöver någon sås till köttet.

Krämig potatisgratäng
potatis ca 5 stora
ca 3 dl grädde
ev lite mjölk
smör
1 gul lök
3 klyftor vitlök
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva potatisen och lägg i en ugnsform. Skiva lök och vitlök och blanda ner.
2. Häll på grädde (och ev mjölk). klicka på lite smör, salta och peppra och skjutsa in i ugnen.
3. Några minuter innan potatisgratängen är klar, ta ut den och strö över en god ost som du har rivit.
4. Potatisgratängen är klar när potatisen är mjuk och osten är gratinerad. Salta och peppra mer om du tycker att det behövs, det är gott när det hettar lite från svartpeppar.

Snabb marinad till grillningen

Foto: Tina Fallgren
Det är inte alltid man planerar dagens middag i förväg. Det gör ingenting, det krävs bara lite snabba recept. Mamma hittade ett enkelt sätt att få köttet riktigt gott vid grillning.


Marinad till fläskfilé
Fläskfile
kinesisk soja
vitlökspeppar
salt

1. Skär köttet till platta filéer.
2. Häll på soja och ha på rikligt med vitlökspeppar och salt.
3. Lägg på grillen tills det är klart.

tisdag 3 augusti 2010

Säsongsguide för augusti

Foto: här
Källa: aktavara.orgDet här är de bästa tiderna för säsongsmat - passa på!

Frukter: aprikoser, blåbär, björnbär, citron, fikon, hallon, körsbär, melon, nektarin, persika, plommon, päron, rabarber, vinbär, vindruvor.

Grönsaker: blekseller, broccoli, blomkål, brytbönor, skärbönor, vaxbönor, dill, gräslök, fänkål, gurka, kålrabbi, kålrot, rödlök, gul lök, salladslök, majrova, majs, mangold, morötter, palsternacka, paprika, persilja, färskpotatis, pumpa, purjolök, rotselleri, rädisor, rättika, rödbeta, rödkål, salladskål, isbergssallad, romansallad, ruccola, sockerärtor, spenat, squash, tomat, vitkål,

Gudomliga äppelbakelser!

Foto: Tina FallgrenHär kommer ett recept som passar perfekt inför äppelsäsongen!
Jag hittade det i det senaste numret av Elle mat & vin, det heter Snabba äppelbakelser men jag byter namnet och kallar det för gudomliga äppelbakelser istället. I receptet skulle det vara pinjenötter men det byttes ut mot hasselnötter - ett val efter smak. Smördegsplattorna hittar du i din mataffär i frysdisken, oftast bredvid efterrätter eller frysta bär. Bon apetít!

Gudomliga äppelbakelser (6 st)
2 ark tinad smördeg
75 g mandelmassa, grovriven
1 ägg, till pensling
1-2 äpplen
1 dl äppelmos
1/2 dl hackade hasselnötter
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär varje smördegsplatta i tre delar och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck ut de lite eller kavla ut.
2. Fördela den rivna mandelmassan i mitten på varje platta (du behöver inte snåla!). Spar cirka en centimeter runt om.
3. Vispa upp ägget och pensla alla kanter med det.
4. Skär äpplena i tunna skivor och lägg på mandelmassan.
5. fördela äppelmoset ovanpå äppelklyftorna.
6. Hacka hasselnötter och strö över.
7. Baka i ugnen ca 10 minuter, det är klart när smördegen puffat upp sig och fått fin färg. Servera med en skopa kall gräddglass.

Lyxig grönsaksleverans

Foto: Tina Fallgren Det kändes väldigt lyxigt att få hem en hel påse med hemodlat från min moster med allt från paprikor, dill, tomater tilll färsk rödlök. Och det gick åt väldigt snabbt!

Pepprig kantarellrisotto

Foto: Tina FallgrenJag gjorde Kantarellrisotto i går och blandade i pepparsalami - en mycket bra kombination. Det fick bra betyg av både mamma och pappa och det är utmärkt att göra extra mycket av till matlåda dagen efter.
Se mitt tidigare inlägg här.

Kantarellrisotto (2 port)
smör & rapsolja
2 dl avorioris
3 dl vatten (+ ev ca 1 dl extra)
ca 1 dl vitt vin (+ ev lite extra)
ca 4 dl hönsbuljong
kantareller
2 schalottenlökar
1 dl riven hård västerbottenost
peppar och salt

1. Fräs riset i smör och olja. Koka upp buljongtärningen med vatten och vin. Häll ca hälften av buljongen över riset, rör om och låt koka utan lock ca 10 minuter.
2. Ta fram kantarellerna, skala och finhacka löken.
3. Stek kantareller och lök i smör och olja. Krydda försiktigt. Blanda i slutet ner strimlad salami. Häll på resten av buljongen på riset och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Om inte riset är klart, fyll på med mer vatten och låt det koka lite längre.
4. När riset är klart, vänd ner den rivna osten och den stekta svampen och löken. Krydda eventuellt med salt och mycket svartpeppar.

Bra färdigmat

Foto: Tina FallgrenHittade denna färdiga bönmix på Coop, och den var otroligt god. Se innehållsförteckningen själva. Och ahr man lite tid så kan man ju slänga ihop den själv.