tisdag 24 augusti 2010

Köpenhamns restauranger i världsklass

Foto: braxonfood.se Har du vägarna förbi Köpenhamn? Det finns fler alternativ än Noma, som i våras blev framröstad till världens bästa restaurang. Restaurangen är inte ensam om att ha de nordiska smakerna i fokus, som namnet syftar på.

– Det kommer också fler matturister till Köpenhamn. På krogarna har det blivit mer fokus på vår typ av mat – med lokalproducerade, typiska skandinaviska ingredienser – och det har vuxit fram ett större intresse för gastronomi i allmänhet, säger kocken Oliver Peerless, på restaurangen Opens, till DN.

Det han kallar för "vår typ av mat" innefattar mat som anknyter till säsong. Du kan bland annat hitta ramslökskapris, blomkål och hasselnötssmör och rökt svamp med hälleflundra på menyn.

Restaurangerna är Kiin-Kiin som med sin thaimat har fått en stjärna i Guide Michelin, Madklubben med ett dansktfranskt kök, Restaurang Open med en svensk-dansk krögarduo,
Les Trois Cochons där du kan äta en sjurätters för 360 kronor, Cofoco erbjuder smårätter för 100 kr styck, Patépaté med bredden av allt från frukostcroissant till kvällstapas, Ködbyens fiskebar är känt för sina ostron och en flaska bubbel för 260 kronor och sist Noma som blev utnämnd till världens bästa restaurang av totalt 50. Här kan du få en avsmakningsmeny med sju rätter för 1 425 kr men var snabb, enligt DN "bokas platserna snabbare än Bruce Springsteen-biljetter".

Läs hela artikeln i DN här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar