tisdag 3 augusti 2010

Gudomliga äppelbakelser!

Foto: Tina FallgrenHär kommer ett recept som passar perfekt inför äppelsäsongen!
Jag hittade det i det senaste numret av Elle mat & vin, det heter Snabba äppelbakelser men jag byter namnet och kallar det för gudomliga äppelbakelser istället. I receptet skulle det vara pinjenötter men det byttes ut mot hasselnötter - ett val efter smak. Smördegsplattorna hittar du i din mataffär i frysdisken, oftast bredvid efterrätter eller frysta bär. Bon apetít!

Gudomliga äppelbakelser (6 st)
2 ark tinad smördeg
75 g mandelmassa, grovriven
1 ägg, till pensling
1-2 äpplen
1 dl äppelmos
1/2 dl hackade hasselnötter
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär varje smördegsplatta i tre delar och lägg på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck ut de lite eller kavla ut.
2. Fördela den rivna mandelmassan i mitten på varje platta (du behöver inte snåla!). Spar cirka en centimeter runt om.
3. Vispa upp ägget och pensla alla kanter med det.
4. Skär äpplena i tunna skivor och lägg på mandelmassan.
5. fördela äppelmoset ovanpå äppelklyftorna.
6. Hacka hasselnötter och strö över.
7. Baka i ugnen ca 10 minuter, det är klart när smördegen puffat upp sig och fått fin färg. Servera med en skopa kall gräddglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar