lördag 28 augusti 2010

Mammas kantarellpaj på pappas nyplockade svamp

Foto: Clary FallgrenIgår när jag pratade med min pappa i telefonen satte han precis på sig stövlarna för att besöka sina hemliga svampställen. Några timmar senare kom han hem med en kasse till tredjedelen fylld med mestadels kantareller, en och annan karljohan och även någon trattkantarell. På det gjorde mamma en paj som lät fantastiskt god. Hon berättade att den ska ätas ikväll i skärgården under lyskvällen. Kombinationen av god mat, skärgårdsluft och vackra ljus som lyser upp hela skärgården är oslagbart.

Till efterrätt har mamma bakat en jordgubbspaj och en äppelpaj där både jordgubbarna och äpplena kommer från den egna tomten -det kallar jag lyxigt!

Mammas kantarellpaj
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör i tärningar
2 msk vatten
kantareller
ädelost
smör
olja
salt
peppar
1. Blanda ihop allt till pajdegen utom vattnet med fingrarna. Blanda ner vattnet knåda snabbt ihop en deg. Lägg ev in den i kylen att vila i minst ½ timme, eller tryck ut i en pajform och förgrädda några minuter på 175 grader.
2. Smörstek kantarellerna i smör och olja. Krydda med mycket svartpeppar men inte lika mycket salt, tänk på att osten är salt i sig.
3. Lägg svampen i det förgräddade pajskalet och skiva över ädelost. Sätt in i ugnen tills ädelosten har smält. Servera alternativt till en kräftskiva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar