måndag 9 augusti 2010

Här ska göras Hälsingeostkaka! - dag 1

Foto: Tina FallgrenGammaldags mjölk är det som gäller när det ska tillagas hälsingeostkaka.


Ostkakan är en av våra stoltheter i Hälsingland. Det är inte mycket som slår en hemmagjord ostkaka med varm hjortronsylt av egenplockade bär från myrarna i Härjedalen och nyvispad grädde. Mamma och jag har aldrig testat att göra en egen, så vi tyckte det var dags.
Det här gjorde vi under dag 1.

Ostkaka 4 personer
1 dl mjöl
2,5 liter gammaldags mjölk
0,5 msk ostlöpe
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en bunke. Späd med resten av mjölken och se till att mjölet inte klumpar sig.
3. Häll i ostlöpen. Låt bunken stå i rumstemperatur i en timme.
4. Hitta på något roligt i en timme.
5. När en timme har gått, ta fram en hushållshandduk, en sil och en skål. Sätt silen i skålen så att den vilar mot kanterna ch kan ligga så. Placera hushållshandduken i silen.
6. Häll sedan i massan (som nu liknar sladdrig turkisk yoghurt) i handduken.
7. Se bilden. knyt ihop hushållshandduken och krama ur den värsta vätskan.
8. Häll ut vattnet som du har kramat ur och placera handduken med ostmassan i silen,som vilar i en skål. Ställ in i kylskåpet över natten.

Såhär såg ostmassan ut efter att ha stått i rumstemperatur i en timme. Här silar mamma av vätskan. Sedan knyts handduken ihop med ostmassan, läggs i silen som är placerad i bunken. Det får stå i kylskåpet över natten.

1 kommentar:

  1. Oj va spännande, nu vill jag se fortsättningen :)

    SvaraRadera