Ostkakan är en av våra stoltheter i Hälsingland. Det är inte mycket som slår en hemmagjord ostkaka med varm hjortronsylt av egenplockade bär från myrarna i Härjedalen och nyvispad grädde. Mamma och jag har aldrig testat att göra en egen, så vi tyckte det var dags.
Det här gjorde vi under dag 1.
Det här gjorde vi under dag 1.
Ostkaka 4 personer
1 dl mjöl
2,5 liter gammaldags mjölk
0,5 msk ostlöpe
1. Värm mjölken till 37 grader.
2. Rör ut mjölet med lite av mjölken i en bunke. Späd med resten av mjölken och se till att mjölet inte klumpar sig.
3. Häll i ostlöpen. Låt bunken stå i rumstemperatur i en timme.
4. Hitta på något roligt i en timme.
5. När en timme har gått, ta fram en hushållshandduk, en sil och en skål. Sätt silen i skålen så att den vilar mot kanterna ch kan ligga så. Placera hushållshandduken i silen.
6. Häll sedan i massan (som nu liknar sladdrig turkisk yoghurt) i handduken.
7. Se bilden. knyt ihop hushållshandduken och krama ur den värsta vätskan.
8. Häll ut vattnet som du har kramat ur och placera handduken med ostmassan i silen,som vilar i en skål. Ställ in i kylskåpet över natten.
Såhär såg ostmassan ut efter att ha stått i rumstemperatur i en timme. Här silar mamma av vätskan. Sedan knyts handduken ihop med ostmassan, läggs i silen som är placerad i bunken. Det får stå i kylskåpet över natten.
Oj va spännande, nu vill jag se fortsättningen :)
SvaraRadera