Här kommer två recept med vintersäsongens rotfrukter.
Ugnsrostade rotfrukter med fetaost och solroskärnor
Välj ut några rotfrukter du tycker om, skär i lagomt stora bitar och bred ut på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. In i ugnen på cirka 200 grader. Ta ut plåten cirka 10 minuter innan det är klart, smula över fetaost och strö över solroskärnor. Det är klart när rotfrukterna är mjuka, osten smält och solroskärnorna rostade.
* Ett serveringsförslag är starka korvar till, givetvis med hög kötthalt i. Det går bra att lägga in dessa på plåten samtidigt med fetaosten.
Honungsglaserade rotfrukter i stekpanna 4 port
25 gram smör
2 msk olja
rödbetor
2 morötter
1 litet kålrotshuvud
2 palsternackor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor i skivor
2 msk flytande honung
1 msk torkad rosmarin eller timjan (eller 1/2 dl färsk)
salt
svartpeppar
Hetta upp en stekpanna och smält smöret tillsammans med oljan (låt det bubbla upp och lägga sig så den goda smaken kommer fram från smöret). Lägg i rotfrukter, lök och vitlök. Låt de få färg och sänk sedan värmen och stek tills de blivit mjuka. Tillsätt mer smör om du vill, ringla över honungen. Blanda i kryddorna och salta och peppra.
Servera med kött, lax eller för ett vegetariskt alternativ kan du blanda i tofu eller bönor mot slutet så de får liet färg.
* En fetaostkräm är gott till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar