söndag 20 juni 2010

Svensk husmanskost - Pyttipanna

Foto: Tina FallgrenDet är lätt att inspireras av andra matkulturer men vi får inte glömma bort att vara stolta över vårat eget matarv. I Jamie Olivers senaste kokbok Jamie Does har han ägnat ett helt kapitel åt svensk mat.

"Most people don´t realize Swedish food is a force to be reckoned with, but it absolutely is, and I hope the recipes in this chapter convince you of that. I was blown away by the clean, refined flavours I found. Their long, harsh winters have made the Swedes some of the best preservers in the world, and that comes through in their hero ingredient and dishes, from the delicate flavours of gravadlax, to their mind-blowing array of pickles and their delicious smoked meats."

Jamie Oliver beskriver pyttipanna som brilliant everyday dish, eftersom det handlar om att slänga ner det man har hemma i stekpannan. Byt ut korven mot en köttbit, blanda ner de grönsakerna du har hemma eller gör den vegetarisk och blanda ner lite pesto. Här är det bokstavligen bara din fantasi och ditt kylskåpsutbud som sätter gränserna.

Pyttipanna
några potatisar
en korvbit (med hög kötthalt), antingen falukorv eller någon smakstark som kabanoss eller choritzo
bacon
lök
gärna rotfrukter och /eller grönsaker
Till servering: rödbetor, inlagd gurka och ägg

1. Skär potatisarna i tärningar och råstek i smör och olja tills de börjar bli mjuka. Det går utmärkt att använda gårdagens kokta potatis. Vill du ha med rotfrukter kan du steka med de med potatisen, även de i tärningar.
2. Stek med löken tills den blir mjuk. Blanda sist ner korven och baconen och stek med.
3. Blanda sist ner persilja. Stek ägg och servera till. Det är jättegott att blanda ner grönsaker. Till exempel genom att blanda ner en tomat i bitar får du in en syrlig smak.

1 kommentar:

  1. Skönt att höra att det inte är bara jag som snöat in på Jamies recept. Snubblade på karln för ett par veckor sen och när han fattade att jag var från Sverige så var det 1000 frågor. : )

    SvaraRadera