tisdag 13 april 2010

Tips på smaksättningar

Foto: härHur får du till god mat? Börja med smaken, här kommer några tips på smaksättningar som kan piffa till det mesta:

För sälta:
Ett gott salt: havssalt eller himalayasalt (min favorit)
En god soja, ex tamari
Alger
Goda ostar: ädelost, parmesan, halloumi, fetaost

För syra:
Balsamvinäger
Vinäger
Citron

För sötma:
Agavesirap
Honung
Dadlar

För hetta:
Färsk ingefära
Färsk chili
Currypasta
Sambal oelek
Cayennepeppar

För smak:
Örtsalt
Tomatpuré
Örter
Kryddor
En god peppar som du maler själv (finns att köpa billiga alternativ på affären
Pesto (på basilika, soltorkade tomater, kronärtskocka...)
Senap: dijon, johnnys..
Ayvar relish
Buljongtärningar
Kryddmixer som tacokrydda & fajitakryddmix
Sötsursås
Fisksås
En god olja som sesamolja
Mejeriprodukter: Smör (äkta!), ostar
Raw cacao (blanda i morgonsmoothin)
Nötter/frön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar