söndag 25 juli 2010
Spenat- och fetaostpaj
Du kan givetvis göra ett "vanligt" pajskal med vetemjöl också men jag tycker det blir godare med sojamjöl. Det blir mer smak, glutenfritt, nyttigare och som om inte det vore nog är det proteinrikt också! (hela 37 g/100 g). Pajen fick väldigt bra betyg när jag bjöd på den förra veckan!
Fetaost- och spenatpaj (4 port)
2 dl sojamjöl
100 gram smör
1. Mät upp mjölet och lägg i smöret.
2. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Den är lite mer svårarbetad än en vetedeg men den ger med sig efter ett litet tag.
3. Pricka skalet med en gaffel och grädda i 15 minuter i 200 grader.
Fyllningen
1 gul lök
1 paket bladspenat (går bra med fryst)
olja
250 gram fetaost
svarta oliver *
2 msk oregano
3 ägg
3 dl grädde
salt och vitpeppar
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skiva löken och stek tillsammans med spenaten i en stekpanna med oljan i någon minut
3. Fyll ett färdiggräddat pajskal med spenaten och smula fetaost över.
4. Lägg på svarta oliver och krydda med oregano.
5. Blanda ägg, grädde, salt och peppar och häll över pajen.
6. Grädda i ca 40 minuter, pajen ska vara fast och ha fått lite färg.
Hur trovärdig är varumärkningen?
Källa: DN – Märkesdjungeln gör att konsumenter kan känna en viss förvirring. En ny tendens är att företag självutnämner sig som miljövänliga med egna märken och påståenden. Det finns i dagsläget ingen svensk myndighet som ser över att det finns ett verkligt värde i varumärket, säger Jan Bertoft på Sveriges konsumenter, som är en ideell paraplyorganisation med trettio medlemsorganisationer till DN.
DN skriver i dag om märkning inom livsmedelsindustrin. Här kommer några punkter man kan tänka på, tips som är bra för dig och för miljön.
- Håll dig till oberoende märken som Krav, Bra miljöval och EU-ekologiskt.
-Tänk på att märkningen "närodlat" inte säger någonting om hur mycket bekämpningsmedel man har använt.
- När du ska handla fisk kan du gå på märken MSC (Marine stewardship council) , Krav- eller Närfiskat.
– Enklast är att hålla utkik efter närfiskad fisk. Vi har exempelvis små laxkvoter i Sverige, och om man inte hittar svensk färsk lax ska man välja den norska, som är den mest närfiskade. Fisk ska helst inte vara fryst eftersom det oftast innebär långa transporter och fryskylar som drar mycket energi, säger Bengt Ingerstam till DN.
lördag 24 juli 2010
Färdigmat
fredag 23 juli 2010
Kulturbagaren i Kungsgården
Igår torsdag åkte jag och reportern Cathrine ut på ett jobb för Söderhamns Kuriren till ett bageri i Kungsgården utanför Söderhamb. Christer Öhr stod och bakade stomp, ett mjukt tunnbröd, så mjölet yrde.
Bagerimenyn..
Kulturbagaren Christer Öhr bakar för fullt.
I den här ugnen blir allt gott, stenugnsbakat.
Här har vi verktygen.
onsdag 21 juli 2010
Gör sylt av sommaren!
Nu är det sylttidet så dra på dig stövlarna och gå ut i skogen och plocka bär! Lingon-, blåbär, rabarber- eller en körsbärssylt? Eller varför inte en peach melba sylt eller en choklad- och romsylt?
Blanda i hop med lättvispad grädde och servera till varma krispiga pannkakor, som tillbehör till ostbrickan eller servera varm till kall vaniljglass.
Gå in och lär dig hur du gör i Tastelines Lilla syltskolan.
tisdag 20 juli 2010
Varm brie med rabarber!
Varm brie med rabarberchutney (4 pers)
2 små brieostar, eller camembert
smörpapper
3 rabarberstjälkar
0,5 liter jordgubbar
2 msk socker
0,5 vaniljstång
lite vitvinsvinäger el. vitt vin
1. Sätt ugnen på 150 grader och vira in ostarna i smörpapper och knyt ihop med bomullssnöre. Baka i ugnen tills de blir mjuka i mitten - ca 15 minuter.
2. Häll vinäger eller vin i en kastrull tillsammans med socker och en halv vaniljstång. Lägg i skivad rabarber och delade jordgubbar. Rör försiktigt en stund på hög värme.
4. Servera tillsammans med den smälta osten och kex eller något gott bröd. Strö gärna
Krav på azo-märkning
Källa: Livsmedelsverket
Från och med den i dag ska alla livsmedel som innehåller så kallade azo-färgämnen märkas. Efter namnet på dessa färgämnen/E-nummer ska det även stå "kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration".
Livsmedel som har kommit ut på marknaden och alltså hunnits märkts innan den 20 juli behöver inte ha denna märkning. Ett undantag är drycker med högre alkoholhalt än 1,2% eftersom dessa inte riktar sig till barn.
Märkningskraven kommer från en studie som gjorts i Storbritannien, studien har visat på att det kan finnas kopplingar mellan dessa azo-färgämnen och koncentrationssvårigheter hos barn.
Kravet gäller:
•para-orange E 110
•azorubin E 122
•tartrazin E 102
•allurarött E 129
•nykockin E 124.
•kinolingult E 104
Samtliga färgämnen förutom kinolingult är så kallade azofärgämnen.
Hämta hem hela förordningen här.
Vill du läsa om vad azo-färgämnen är? Läs Livsmedelsverkets text här.
Njut av ditt morgonkaffe!
Källa: DN
– Stora befolkningsstudier, där deltagarna följts under lång tid, visar klara belägg för positiva effekter på både Parkinsons sjukdom, alzheimer och typ 2 diabetes, säger Bertik Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet, till DN.
Vad händer i kroppen när man dricker kaffe?
"Koffeinet sätter sig på cellens yta. Där finns också mottagare (receptorer) för ett annat ämne, adenosin, som bildas efter att vi till exempel har arbetat mycket eller fått för litet syre i kroppen. Adenosin är en nedbrytningsprodukt som alltid finns i kroppen, men mängden ökar när kroppens energiproduktion inte hinner med, alltså när vi blir trötta."
söndag 18 juli 2010
Pepparkvarn till kardemumman
Källa & citat: Taffel "Färdigmald kardemumma tappar smaken i raktetfart medan nymald kardemumma har en härlig pepprighet och frisk ton av mint."
Bakar du mycket eller har kardemumman som din favoritkrydda? Då kanske det är dags att investera i en pepparkvarn åt dessa underbara kärnorna? Det är iallafall vad Taffel rekommenderar.
Det går ju att mortla kärnorna också, men det är lite besvärligt eftersom de är så hårda och bångstyriga. Men det är alltid värt besväret.
Inför höstens mysiga kvällar rekommenderar jag att blanda ner kardemumma med varm choklad - givetvis med en rejäl klick grädde på toppen. Det blir underbart gott! Titta in receptet här.
Dags för efterrätt!
Pannacotta med jordgubbar och björnbär
Man har alltid plats i magen för en efterrätt. Vill du hålla dig strandsnygg är de här dessutom GI-vänliga.
För vem kan tacka nej till en Lyxigt god kaka med lågt GI, en Yoghurtglass med hallon och mango, Chokladdoppade jordgubbar med kokos, en Hallonshot med chokladgrädde eller en Pannacotta med jordgubbar och björnbär?
lördag 17 juli 2010
Med en doft av smultron..
Hajkbanan!
4. Servera med kall vaniljglass eller grädde.
fredag 16 juli 2010
Dagens kökstips: slipp kladdet!
Källa: Taffel
(Har ändrat i felstavningar)
Taffels kökstips för att inte bli kladdig vid bakning:
"Tvätta händerna , torka dem noga och gnid in i rejält med olja innan du attackerar degen.
Om du desutom använder olja istället för mjöl på bakbordet får du ett lätt saftigt matbröd och mindre degkladd. Metoden passar bara för matbrödsdegar som redan innehåller lite fett. I synnerhet bröd som ska gräddas i form."
Nötigt smör - ny favorit!
Läste SvD Helg i dag och fick idén att göra nötigt smör till grillningen. Det var verkligen galet gott och känns redan som en ny favorit. Jag lade både på en klick på köttet och sedan på smörgåsen - fantastiskt. Läs artikeln om grilltillbehör här.
Givetvis väljer du mängden smör efter antalet personer, men blir det över kan du bara ställa in det i kylen och bre på smörgåsen imorgon. Den nötiga smaken utvecklas ur smöret när du hettar upp det, enklare än så här kan det inte bli!
Nötigt smör
250 nsmör
1 krm havssalt
1. Lägg smöret i en kastrull och hetta upp tills det smälter helt och blir nötbrunt i färgen.
2. Häll det genom ett kaffefilter i en kanna så att det brända mjölkproteinet i form av små svarta prickar inte kommer med. Låt stelna i kylen.
Sommarglädje!
På bilden ser du egengjorda strips, grillad ryggbiff, nötigt smör och en sallad på spenat, grillad halloumi, tomat och soltorkade tomater.
Svalkande soppor i hettan
torsdag 15 juli 2010
Den konserverade tonfiskens kompisar
Källa: TaffelI dag listar Taffel den konserverade tonfiskens allra bästa smakkompisar. De påpekar även att en dyrare tonfisk är framställd under mer etiska former, troligtvis.
Här är de:
Vart ska man slå dig ner och fika?
Känner du dig redo att tänja på dina gränser och ta stegen in på ett helt och befinner dig i Stockholm kan du gå in på DN:s På stan för att hitta en lång lista (som uppdateras allt eftersom) på testade fik. Då slipper du också förhoppningsvis torra kanelbullar och smaklösa smoothies också.
onsdag 14 juli 2010
Tips: rödlök
Potatisallad med rökt lax
Klimatsmart i sommar
Som att byta ut sex portioner kött mot fisk, fågel, grönsaker eller rotfrukter på grillen och du sparar in runt 18,8 kg CO2. Eller genom att välja kranvatten istället för köpvatten en hel vecka, det kan spara in 2,7 kg CO2.
Gå in på Lilla klimatmålet och läs mer.
Här köper du de bästa surdegsbröden
Källa: DN
(jag har förkortat citaten) Är du ett stort fan av surdegsbröd och befinner dig i eller tänker besöka huvudstaden? Bloggaren Martin Johansson (Pain de Martin) har listat sex bagerier i Stockholm där du hittar de bästa surdegsbröden. Läs här.
Rosendals bageri (Fridhemsplan)
Martin: ”Alla mjölspår leder till Erik Olofson, bagaren som tog jobbet på Rosendals trädgård på vilkoret att han fick bygga en 16 ton tung stenugn.”
Petite France (Rådhuset)
Martin: ”Lite i en klass för sig, Sébastien Boudet är både passionerad, hängiven och kunnig."
Valhallabageriet (Karlaplan)
Martin: ”Värt en omväg, det är deras bröd man får hos Mathias Dahlgren."
Gunnarsons (Skanstull)
Martin: ”Egentligen är de ju ett gammalt klassiskt kondis med karlsbaderbullar och semlor, men faktum är att de bakar riktigt bra surdegsbröd. "
Bakery & Spice (St Eriksplan)
Martin: ”Alla deras bröd bakas på surdeg, och allt är ekologiskt.
Martin: ”....Men Gateau förser folk runt hela stan med anständigt bröd, det är hedervärt.”
Krönika:Bli medveten!
Varje år får du i dig sex kilo tillsatser genom alla livsmedel du konsumerar.
Till sitt försvar säger industrin att dessa E-ämnen behövs för att konservera maten. Men den ursäkten håller inte eftersom andelen tillsatser med en konserverande effekt är alldeles för låga. Resten är kosmetiska eller smakförhöjande (det behövs eftersom all mat går i genom så många processer i industrin att de tappar både sitt aptitliga utseende och sin goda smak).
Trendig och matnördig som jag är har jag givetvis läst journalisten Mats-Eric Nilssons böcker ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”. Han är lite av min husgud nuförtiden, eller i alla fall min köksgud. När hans böcker kom in så åkte mycket ut, både i kylskåpet och i skafferiet.
Men eftersom jag är svensk så tycker jag att det mesta kan läggas på en ”lagom-nivå”. Så för mig handlar det inte om att bli extrem och vägra tillsatser, för mig handlar det om att bli medveten.
En sak är säker: livsmedelsbranschen tänker inte på ditt bästa. De gör allt de kan för att tjäna in det där extra öret på din färdigköpta hamburgare, oavsett om allt heter det röda färgämnet E120, det syntetiska antioxidationsmedlet E312 eller sötningsmedlet E952. Det sistnämnda var förbjudet i Sverige fram till vår ingång i EU och i USA är det helt förbjudet sedan 1969 eftersom det har visat sig ge cancer på urinblåsan hos försöksråttor. Du hittar det bland annat i desserter, drycker, lättrockrad sylt och kosttillskott.
För vi lever i en värld där oliverna färgas svarta för att tid kostar pengar, där skinkan är i hoptryckt kött med en tillrättalagd fettsträng, där grillränderna på din färdiga biff är perfekt målade och där ord som ”färsk” och ”äkta” används i en alldeles för vid bemärkelse.
För om du tänker efter, hur mycket ost kan det vara i en ostdipp om den kan stå oberörd på i rumstemperatur och hålla i ett år? Hur kan den äkta vaniljglassen kosta 34.50 kronor om den innehåller vaniljstång direkt från Madagaskar?
Känns det okej att äta en skagenröra med 26 tillsatser så gör det. Det är ditt val. Men gör det valet medvetet.
tisdag 13 juli 2010
Smakkamrater - Soltorkade tomater
Källa: Taffel De soltorkade tomaterna har fått en stor plats i vår svenska matlagning. Så stor att det känns som om det är vi själva som kom på det finurliga! Här kommer några smakkamrater och idéer.
Chorizopytt
Regler för KRAV-produkter
Vad får du när du köper KRAV-märkta varor?
Gå in på aktavara.org för att frossa i fakta om färgämnen, konserveringsmedel, antioxidationsmedel och emugleringsmedel. Läs här.
Färgämnen
KRAV tillåter inga färgämnen.
I Sverige är 42 färgämnen godkända varav ett tiotal kan framkalla
allergiska symtom.
Smakförstärkare
De tillåter inte några sådana ämnen.
Totalt 17 av de i Sverige godkända tillsatserna räknas hit och av dem kan 6 glutamater orsaka allergiliknande reaktioner.
Sötningsmedel
De tillåter inga sådana ämnen. 15 av de i Sverige godkända tillsatserna brukas räknas som sötningsmedel.
måndag 12 juli 2010
Bila i Sverige i sommar?
Använd Äkta varas Sverigeguide för att hitta allt från lokala caféer till gårdsbutiker och gårdsmejerier.
Titta här.
Vad tänka på när du köper choklad?
Källa: aktavara.org
På Äktavara.org hittar du mycket bra, bland annat en livsmedelslista med tips på vad man kan tänka på vid inköp, vad man kan tänka på, vad man bör se upp med och ifall varan finns i ekologisk tappning.
Tips
Choklad ska ge ifrån sig ett tydligt ljud när man bryter itu den. Vill du ha smaksatt choklad? Smält chokladen och blanda med russin, nötter eller godis.
Se upp för
ämnen som sojalecitin och vanillin. Det ska inte vara mer än kakaomassa, kakaosmör, socker och vanilj i chokladen.
Leta efter
produkter med hög kakaohalt och kort innehållsförteckning, tex märkena Amedei, Michel Cluizel, Michel Montignac.
Ekologiskt
Den enda Kravmärkta och tillsatsfria chokladen är Eguales extra mörka. Det finns dock numera några andra ekologiska sorter utan tillsatser som tex Moulin des Moines och den danska Økoladen som säljs i Sverige som Chok Lux.
söndag 11 juli 2010
Sillunch
fredag 9 juli 2010
En bok att se fram emot
Källa citat: OrdfrontSer fram emot Mats-Eric Nilssons och Henrik Ennarts bok "Döden i grytan, om vår rädsla för riktig mat" som kommer ut i augusti.
"Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas."
Läs ett smakprov här.
Vattenmelonfrossa
Hitta alla recept här.
Läs varför vattenmelon är bra på Sund.
Jordgubbs- och melonsoppa ( port 6)
1 liter jordgubbar
200 g vattenmelon
1 lime
2 dl söt likör
krossad is
glass eller sorbet
1. Mixa jordgubbarna med vattenmelonen.
2. Pressa i en lime, några centiliter söt god likör och en näve krossad is.
3. Häll upp i snygga glas, servera med en kula glass eller sorbet.
4. En skopa vaniljglass på toppen lyxar till denna fräscha efterrätt.
torsdag 8 juli 2010
Galet god pizza
onsdag 7 juli 2010
Sallad med mögelost
2 msk hackad färsk bladpersilja (kan uteslutas)
tisdag 6 juli 2010
Biff på minuten!
Smaksätt ditt smör
Den perfekta sommarfrukosten
Fruktgröt
måndag 5 juli 2010
Tävla i Picknick SM
Har du ett perfekt picknickställe du vill dela med dig av och receptet på den ultimata picknickmaten? Fram till den 11 september kan du gå in på www.gogreen.se/picknicksm
för att vinna en matresa.
Krönika: Våga lita på din näsa!
Publicerad i Söderhamns Kuriren
2010.07.03
Citatet är Mats-Eric Nilssons, författare till böckerna "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" (som alla som någonsin sätter sin fot i en mataffär borde läsa) och handlar om datummärkningen på våra matvaror.
Faktum är att vi svenskar slänger 5 kilo mat i veckan per hushåll, det blir 260 kilo slängd mat per år. Det är onödigt, både rent ekonomiskt och dessutom ett fruktansvärt slöseri med våra råvaror.
Jag är inte uppväxt med datummärkning. Eller jo, det fanns på våra matvaror också men med en mamma som alltid har använt luktsinnet, känseln och smaken för att avgöra matvarornas skick har det inte funnits i min värld att man låter myndigheterna och producenterna bestämma om vår mjölk är bra eller dålig. Märkningen ska ju faktiskt bara fungera som en rekommendation.
I och med att datummärkningen kom in så åkte någonting annat ut – vår kunskap. Den basala kunskapen om hur ett bröd ska kännas, hur en köttbit ska lukta och hur en tomat ska se ut när den är perfekt mogen. Vi har glömt att man faktiskt kan ta tillvara på lite sur grädde (perfekt till kubb-bakningen) och på aningen gammalt bröd (kan rivas ner till ströbröd förutsatt att det inte är industribakat).
Givetvis är datummärkning bra - om det används på rätt sätt. Men ibland kan det också bli fel. Visste du till exempel att äggens märkning utgår från att du förvarar dem i rumstemperatur? Ställer du dina ägg i kylen håller de sig faktiskt en hel månad till. (Och förresten, om du knäcker dina ägg så lovar jag att du märker på lukten om de är dåliga).
Men det är inte lätt att utreda livslängden när alla matvaror är inpackade så att man varken kan känna eller lukta på dem och eftersom det mesta är överfyllt med tillsatser som ger ett kosmetiskt lyft är det svårt att se på en skinka när den inte mår bra. Tur att man kan använda sig av det där som kallas sunt förnuft, att våga lita på sin egen näsa.
söndag 4 juli 2010
Laxpytt
Extra gott blir det om man blandar ner dill eller persilja och massor med grönsaker. Vill du inte smaksätta med vinägretten, använd andra kryddor, örter, pesto, citron, senap, pepparrot eller något annat som du tycker om.
Laxpytt
Saras underbara räk- och kräftpaj
Rosévin passar utmärkt till skaldjur så det kan du servera till. Läs mitt inlägg om rosé här.
Saras räk- och kräftpaj
Pajskal 1:3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Pajskal 2:2 dl sojamjöl
100 gram smör
Krama ihop med händerna, det kan ta lite längre tid innan det går ihop men det är de värt.
Fyllning:
250 g skaldjur (räkor och kräftor)
2,5 dl creme fraiche
1 1/2 msk hummerfond
1 dl strimlad purjolök
4 msk hackad dill (funkar även med fryst)
riven ost, alternativt västerbottenost
salt och peppar
1. Knåda ihop degen till pajskalet.
2. Tryck ut degen i en pajform och nagga den. Förgrädda i ca 8 minuter på 200 grader.
3. Skala räkorna och ta fram kräftstjärtarna.
4. Blanda creme fraiche, fond och dill och vänd ner skaldjuren. Salta och peppra.
5. Häll ut i pajskalet och strö över riven ost.
6. Grädda tills pajen har fått en gyllenbrun färg, ca 20 minuter. Servera till en god sallad.