onsdag 7 april 2010

Tjejmiddag med Boeuf Bourguignon

Foto: Tina Fallgren

En god och mustig gryta som passar perfekt när man vill bjuda över några vänner på mat, som jag gjorde idag. Jag förberedde grytan (till och med punkt 5) igår och gjorde resterande idag. Det blev inte så mycket kvar, vilket jag tar som ett bra betyg.

Boeuf Bourguignon
ca 1 kg fransyska (ekologisk)
2 msk smör
2 st morötter
2 st gula lökar
1 köttbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
2 st lagerblad
3 st vitlöksklyftor
400 gram champinjoner, (helst små)
1 paket bacon
(3 msk vetemjöl)
6 dl rött vin
5 dl vatten
svartpeppar
salt


1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en gryta efter hand.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Om du använder mjöl: Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 2 timmar.

Om du har tänkt att servera grytan nästa dag så kan du ställa den i kylskåpet under natten. Om du vill servera direkt så fortsätt bara enligt receptet.

6. Dela champinjonerna och bryn i en stekpanna. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt.
7. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
8. Lägg i svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
9. Servera med ris eller potatis. Jag serverade med ugnsrostad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar