fredag 16 april 2010

Hur förvarar man olika frukter?

Foto: här
Källa: här

Framifrån är det kumquats, rambutan och mangostan.

Hur förvarar du dina frukter? För att maximera hållbarheten kan det vara bra att hålla koll på om de ska ligga i fruktskålen eller förvaras i en plastpåse i kylen. En generell regel är att frukt trivs bäst i temperaturer som +5- +10°, alltså i grönsakslådan i kylskåpet eller i ett svalskåp.
Här kommer en lista, kolla upp dina favoritfrukter!

Ananas
Ananas kan vara lite knepigt, men det första man ser är färgen och den kan variera mellan olika sorter så det kan vara svårt. Lättare är det att lukta på den, den ska ha en söt doft. Man kan även känna på bladen, de ska lossna lätt och inte vara torra.
En mogen ananas ska ätas direkt. Frukten är känslig för kyla så förvara den i rumstemperatur, inte under +8°. Den tål inte tryck så var varsam med den.

Aprikos
Det är frukten med ett ludet skal. Färgen skiftar mellan gult och gulrött och frukten ska ge efter vid ett lätt tryck – då vet man att den är mogen. Frukten är känslig för tryck och stötar. Även aprikosen är känslig för tryck så var försiktig, men den ska förvaras i kylskåp.

Carambola
Även kallad stjärnfrukt. När den är mogen har färgen gått från gröngul till enbart en gul ton, då vet man också att den är mogen. Just den här frukten kan ätas i båda stadierna, det är en smaksak. Skillnaden är att den blir sötare desto mer mogen den blir. Förvara frukten svalt, ca 10°.

Dadlar
Trots att de skördas när de är fullmogna så har de en bra hållbarhet. Utan problem håller de sig några veckor i rumstemperatur och i kyl minst tre månader. Det går även bra att frysa in dessa sötsaker.

Fikon
En frukt som både kan ha en ljusgrön och en mörkblå nyans. Det är inga problem att äta skalet. Både när det kommer till temperaturer och stötar så förvara dina färska fikon i kylen om du inte vill att de ska skrumpna, där håller de sig runt en vecka.

Granatäpple
Här har du en hållbar frukt som ska förvaras i kylskåpet. Den är något mjuk och färgen varierar lite. För att underlätta att få loss kärnorna så kan man banka med något hårt på skalet innan man öppnar det. Även om det är lite bökigt så är det helt klart värt det. Läs mer här.

Mango
Färgen varierar mellan grön, orange och röd, oftast i alla tre. Men vill du ha koll på mognadsstatusen så är det inte färgen du ska fastna vid, här gäller det att känna sig fram. Det ska ge efter lite lätt när man trycker på skalet.

Mangostan
Denna spännande frukt har ett lilaaktigt skal. Fruktköttet ligger i klyftor och är vitt, och smaken är helt fantastisk. För att veta om frukten är mogen kan man även här trycka, ger den efter lite är den mogen. Köp den inte stenhård. Förvara den i plastpåse i kylskåpet så kort tid som möjligt. Den här frukten är rik på antioxidanterna xanthoner, tyvärr finns den största mängden i skalet som inte är ätbart. Läs mer här.

Papaya
Man vet att papayan är mogen när färgen övergår från grön till gul. Även den här exotiska frukt ska ge efter när man trycker på skalet. Mogen papaya förvaras i ca 12°, är den omogen kan du låta den mogna i rumstemperatur.

Physalis
Det här är inte en frukt utan ett bär, ett otroligt hållbart sådant. Den kan faktiskt klara sig i temperaturen +12° i upp till en månad. I rumstemperatur håller de bra i några veckor. Det dessa bär är känsliga för är kondens så ge de plats.

Passionsfrukt
När frukten skördas är skalet helt slätt, det är när den får ligga som den skrumpnar ihop – som vi känner igen den. Positivt är att smaken mognar och blir sötare då. Frukten ska förvaras svalt, låter du den ligga för länge torkar den.

Litchi
Litchi bör förvaras i plastpåse i kylskåp. Kärnan ska inte ätas.

Rambutan,
kallas också ”hårig litchi”, och de är faktiskt släkt. Även här ska du strunta i kärnan eftersom den inte är ätbar. Hur vet man då att den är mogen? De håriga utskotten skavara fräscha för har de börjat torka så kan man vara säker på att frukten har gjort samma sak. Förvara frukten svalt.

Sharonfrukt
Du kan äta denna söta och orangea frukt både när den är hård och mjuk, en smaksak. Vill du ha den i sallader kan den med fördel ätas lite hårdare. Men vill du ha den ännu sötare kan du låta den mogna lite till. Förvara frukten kallt i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar