tisdag 21 september 2010

Tisdagsmiddagen: hemmagjord pizza

Foto: Tina Fallgren

Jag tycker ofta att man väntar med att laga all god mat till helgen. Men är det inte på måndagen, tisdagen eller onsdagen man behöver den där extra lyxiga middagen som bäst? Lyxigt behöver inte vara dyrt eller ta lång tid, det kan vara så men det kan även sitta i känslan.

I dag är det tisdag - släng ihop en egengjord pizza på alla rester. På min pizza använde jag pepparsalami, oliver, tomat, röd paprika, basilika, basilikapesto och massor med ost på min pizza. En tomatsås kokar du snabbt ihop med krossade tomater, lök, vitlök och örter. Om du inte har tid eller lust, köp en färdig tomatsås med smak. Det kommer alla gånger smaka bättre än köpt pizza!

Vill du ha ett glutenfritt alternativ går det bra att bara byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.

Pizza för 4 personer
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olja
0,5 tsk salt
ca 5-6,5 dl vetemjöl

Fyllning, förslagsvis:
salami
skinka
kalkon
tomater
kronärtskocka
oliver
pesto
mozzarella
fetaost
paprika
champinjoner
ost och tomatsås

1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnetfingervarmt (37 grader) och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.
2. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta tills det blivit en fin deg. Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen, lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
4. Lägg på tomatsås och den fyllningen du vill ha. Grädda i 225-250 grader i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar