måndag 27 september 2010

Höstmiddag: Kalops med rotmos

Foto: Tina Fallgren

Kalops är fantastisk husmanskost som inte kräver mycket mer än kött, kärlek och lite tid. Glöm inte bort denna galet enkla och goda gryta i höst!

Fantastiskt god kalops
ca 1 kg högrev
2 morötter
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
7 vitpepparkorn
2 krossade lagerblad
vatten
salt och peppar

1. Skär köttet i bitar och bryn det i gjutjärnspanna i rapsolja och smör.
2. Blanda ner hackad lök och slantade morötter. Pressa ner vitlöksklyftorna och blanda ner lagerblad, pepparkornen och häll på vatten så det täcker.
3. Smaka av med soja, salt och svartpeppar.
4. Låt det puttra 1-3 timmar. Det är klart när köttet börjar falla isär och morötterna är mjuka men det blir godare om det får koka lite längre.
4. Servera med kokt potatis eller rotmos.
 
Rotmos
potatis
kålrot
purjolök
morot
 
1. Koka allt tills det blivit mjukt. Mosa sedan med mjölk och smör. Servera till kalopsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar