söndag 26 september 2010

Fredagsmiddag: Grönsaksgratäng med fläskfilé & persiljesmör

Foto: Tina Fallgren

I fredags lagade jag och mamma väldigt god fredagsmat, fläskfilé med grönsaksgratäng och persiljesmör.
Mamma tillagar köttet på ett eget vis, hon skär det i bitar, saltar, pepprar, har på olja samt soja. Sedan steker hon det hårt i en gjutjärnspanna tills det är helt genomstekt och har fått en jättefin stekyta. Fantastiskt gott.

Persiljesmöret gör man enkelt genom att blanda smör med hackad persilja, salt och peppar. Till gratängen går det givetvis bra att välja precis vilka grönsaker man vill. Men det behövs, enligt mig, inte något mer än grädde i tillagningen eftersom det gör den krämig och grönsakerna smakar så mycket i sig själva.

Grönsaksgratäng
zuccini
tomater
aubergine
purjolök
paprikor
lagrad ost
grädde
salt
peppar

1. Skär grönsakerna i bitar och lägg i en ugnsfast form. Häll på grädde så det täcker botten. In i ugnen på 200 grader, det kan stå lite längre ner i ugnen. När det är ca 5 minuter kvar på gratängen, strö över riven ost och servera med köttet och persiljesmöret.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar