torsdag 6 januari 2011

Rostade rotfrukter toppad med hasselnötter

Foto: Tina FallgrenNu är det dags att ta ut rotfruktsvängarna lite och blanda upp den goda men ibland lite trista potatisen med sina kompisar. Alltså, en liten ansträngning för att piffa till något så vanligt som rostad potatis i ugn.

Här är det bara fantasin som sätter stopp, om ens det. Det som är så perfekt är att du oftast kan köpa rotfrukter en och en i affären, vilket gör att du utan att det behöver kosta så mycket kan köpa en sötpotatis, två rödbetor, en gulbeta, två morötter, ja du förstår. Perfekt!

Tål du inte eller tycker inte om hasselnötter? Byt ut mot pumpakärnor eller solroskärnor istället. Men om du gör det, ta då ut rotfrukterna 5-10 minuter innan de är klara och strö över fröna. Om inte så har du inga ursäkter, hasselnötter är den där pricken i den här rätten.

Tinas rostade rotfrukter med hasselnötter
potatis
sötpotatis
jordärtskocka
morot
hasselnötter
olja
timjan
salt
peppar

Förslag på ingredienser: palsternacka, kålrot, rödbetor, lök, vitlök. Du kan även strö över fetaost, eventuellt tillsammans med pumpakärnorna eller solrosfröna, mot slutet av rostningen.

1. Skala och skiva allt. Ju tunnare skivor, desto snabbare går det.
2. Häll allt i en ugnsfast form eller plåt med bakplåtspapper. Blanda med olja, salt, peppar och timjan. Häll över hasselnötter och skicka in i ugnen på 200-250 grader.
3. Klart efter 30-45 min, känn efter.
4. Om du vill ha solrosfrön/pumpakärnor: ta ut rotfrukterna ca 5-10 minuter innan de är klara, strö över och skicka in i ugnen igen tills de rostats. Strö även på fetaost om du vill.


Serveringsförslag: Kyckling, rött kött, fisk eller med tofu. Enkla såser hittar du här.
Tips kött: Om du vill äta kyckling eller fisk till, gör iordning en till ugnsfast form och lägg i det så får det bli klart samtidigt som rotfrukterna. Stek sedan på fisken eller kycklingen innan servering så det får en god stekyta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar