måndag 3 januari 2011

Champagnerisotto



Foto: Tina Fallgren

Såhär efter nyår blev det champagne över och eftersom överbliven champagne är inte god att dricka dagen efter så får man hitta andra lösningar, som att det går utmärkt att blanda i matlagningen! Jag bytte ut vinet mot champagne i en risotto och resultatet blev väldigt bra, dock inte tillräckligt bra för att jag skulle köpa en flaska champagne enbart för att hälla i risotton. Om det inte räcker med champagne kan du komplettera med vitt vin eller mousserande. Jag skulle även rekommendera att blanda i bacon och svamp i risotton.

Vi serverade detta till stekt kyckling och en pestosås med grädde som bas (grädde, basilikapesto, salt och peppar)

Champagnerisotto (4 port)
smör & rapsolja
4 dl avorioris
2 hönsbuljongtärningar
6 dl vatten (+ ev ca 1 dl extra)
ca 3 dl champagne 
4 schalottenlökar
2 dl riven västerbottenost
peppar
salt

1. Stek riset i smör och olja. Koka upp buljongtärningen med vatten och champagne/vin. Häll ca hälften av buljongen över riset, rör om och låt koka utan lock ca 10 minuter.
2. Skala och finhacka löken.
3. Stek lök i smör och olja. Krydda försiktigt. Häll på resten av buljongen på riset och låt koka ytterligare ca 10 minuter. Om inte riset är klart, fyll på med mer vatten och låt det koka lite längre.
4. När riset är klart, vänd ner den rivna osten och den stekta löken. Krydda med salt och mycket svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar