fredag 21 januari 2011

Vad gör man av överblivna äggulor och äggvitor?

Foto: här


På DN.se svarar Ingrid Eriksson på dina matiga frågor, svaret på den här frågan kan nog hindra många äggulor och vitor från att hamna i slasken. Även mina ibland.

Vad gör man av överblivna äggulor och äggvitor?
"Äggulor som har blivit över är perfekta att använda till glass. Hemgjord majonnäs är ett alternativ som slår den köpta med hästlängder. Bearnaisesås och hollandaisesås baseras också på äggulor. Biff Rydberg och spaghetti carbonara serveras med råa äggulor. Du kan också blanda i ett par extra äggulor i omelettsmeten eller äggröran. Ett annat tips är att vispa sönder gulorna och frysa dem. Hållbarheten är ett par månader.
Äggvitor kan också förvaras i frysen, där de har så gott som obegränsad hållbarhet. Det klassiska sättet att ta vara på överblivna äggvitor är annars att göra maränger.

Man kan också baka sockerkaka på enbart äggvitor, den kallas då för silverkaka. Till mousser och suffléer går det också åt äggvitor."

Se Ingrids receptförslag här

Källa: DN.se

1 kommentar:

  1. Haha, SVD är det som skrivit... och varför inte bara helt enkelt steka upp dem och äta dem?
    Lite extra protein är alltid gott!

    SvaraRadera