söndag 2 januari 2011

Krämig potatisgratäng toppad med smörstekta kantareller, oxfilé och rödvinssky

Foto: Tina Fallgren

En väldigt enkel huvudrätt som går hem hos de flesta och som fungerar på de flesta middagsbjudningarna.
Läs igenom innan hur du steker oxfilén bäst för det är väldigt lätt att den annars blir seg. Stek den i smör.

Potatisgratängen blir härligt krämig och känns lyxig med smörstekta kantareller och oxfilé fungerar alltid. När vi skulle hitta recept till rödvinsskyn så står det kalvfond i de flesta, något jag inte alls gillar. Så vi bytte ut det mot oxfond med rödvin och resultatet blev toppen. Men det är en smaksak såklart. Vi tyckte även att såsen blev en aning söt, så vi pressade i 1-2 tsk citronsaft i såsen, det balanserade upp det hela. Men även det är förstås en smaksak. En rödvinssås ska vara söt, men inte sliskig.


Potatisgratäng
 potatis
kantareller
lök
vitlök
grädde
smör
riven västerbottenost
salt
peppar

 1. Skala och skiva potatisarna. Skiva löken och vitlöken tunt.
2. Smörj en ugnsform och lägg i potatis, lök och vitlök. Häll på grädde till hälften och blanda runt allt. Salta och peppra. 
3. Låt gratängen stå inne ca 30-40 minuter tills potatisarna nästan är helt mjuka. 
4. Stek kantarellerna. Om de är frysta, lägg i en stekpanna och stek bort vattnet. Lägg därefter i smöret och stek hårt, salta och peppra. 
5. Ta ut gratängen och lägg över kantarellerna och strö över osten. 
6. Ställ in gratängen tills osten har fått färg och potatisarna är helt klara. Salta och peppra.


Rödvinssky
2-3 vitlökar
1 gul lök
1 msk olja
375 ml rödvin (vi använde Chatelle Coteaux du Languedoc 2009)
1,5 dl oxfond med rödvinssås
1 dl strösocker
6 dl vatten
2 tsk majsstärkelse
25 g smör
svartpeppar
ev 1-2 tsk citronsaft


1. Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i  tunna skivor och hacka löken . Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
2. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
3. Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
4. Låt såsen koka upp, vispa ner smöret och smaka av med peppar.


Hur steker man oxfilé bäst?
"Ta fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Torka av köttet. En torr yta ger jämn, fin stekyta. Krydda köttet med salt och peppar.

Hetta upp pannan och klicka i smör. Vid för låg värme uppstår ingen Maillardreaktion och köttet blir mer kokt än stekt. Lägg i köttet då stekfettet tystnat. Täck inte mer än 2/3 av pannans yta. Bryn köttet på båda sidor.

Sänk sedan värmen och stek köttet färdigt. Det ska stekas 2-3 minuter per sida. Vänd när köttsaften tränger upp på köttets yta och stek andra sidan.

När köttsaften tränger upp ordentligt är det lätt rött/rosa ca 60º, när det har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt ca 65º och när köttsaften är helt genomskinlig är köttet genomstekt/välstekt ca 70º."

Källor: 
Text oxfilé här
Recept rödvinssky (med egna tillägg) här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar