söndag 2 januari 2011

Hummer i smakrik sås bredvid en skagentoast

Hummer i smakrik sås bredvid en skagentoast

Varken jag eller min pojkvän hade gratinerat hummer tidigare. Men vi lyckades hitta ett supergott recept av Per Morberg, det rekommenderas starkt! Om du har köpt en förkokt fryst hummer, se till att lägga fram den i tid så den får tina långsamt.

Gratinerad hummer med smakrik sås
2 st förkokta humrar
Till gratingeringen:  
2 msk smör
3 st schalottenlök
2-3 msk persilja
6 dl vispgrädde
1 dl vitt vin/mousserande vin
4 st äggulor
1 dl riven västerbottenost
salt
peppar
1 dl dill

1. Smält smöret i botten på en kastrull och stek löken och persiljan på hög värme i smör.
2. Häll i vinet och grädden och låt det koka upp under omrörning. Låt sjuda i cirka 10 minuter, ta av såsen från värmen och blanda ner osten och äggulorna.
3. Smaka av med salt och peppar, lägg slutligen i dillen (hackad).
4. Krossa hummern, öppna upp den så köttet är synligt både på stjärten och klorna. Häll därefter över såsen och gratinera hummern på 200 grader på övervärme tills den fått färg. 

Skagentoast
Ett gott surdegsbröd
1 burk räkor
1 burk kräftstjärtar
1 burk ishavsrom
creme fraiche
rödlök
dill
citronsaft
salt
peppar

Blanda ihop allting och smaka av allt eftersom. Rosta surdegsbrödet och lägg på skagenröran, servera direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar