torsdag 21 januari 2010

Vegetarisk fetaost- och spenatpaj

Foto: här


Det här pajreceptet är hämtat ur boken Våra bästa GI-recept. Personligen så tycker jag att pajskalet blir godare med sojamjöl än när man gör med vetemjöl. Det blir inte lika hårt utan konsistensen blir lösare och det smakar mycket mer. Sojamjölet innehåller 37 gram protein per 100 gram mjöl så det blir proteinrikt också.


Vegetarisk fetaost- och spenatpaj

Pajskal 4 portioner
2 dl sojamjöl
100 gram smör

1. Mät upp mjölet och lägg i smöret.
2. Arbeta snabbt ihop degen och kläm ut den i en pajform. Den är lite mer svårarbetad än en vetedeg men den ger med sig efter ett litet tag.
3. Pricka skalet med en gaffel och grädda i 15 minuter i 200 grader.


Fyllningen 4 portioner
1 gul lök
1 paket bladspenat (går bra med fryst)
olja
250 gram fetaost
svarta oliver *
2 msk oregano
3 ägg
3 dl grädde
salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Skiva löken och stek tillsammans med spenaten i en stekpanna med oljan i någon minut
3. Fyll ett färdiggräddat pajskal med spenaten och smula fetaost över.
4. Lägg på svarta oliver och krydda med oregano.
5. Blanda ägg, grädde, salt och peppar och häll över pajen.
6. Grädda i ca 40 minuter.


*Se upp när du köper svarta oliver eftersom vissa är oäkta. Läs på innehållsförteckningen så det verkligen är svarta oliver du köper och inte gröna som blivit färgade av en otålig livsmedelsindustri. Läs mer här.

1 kommentar: