söndag 24 januari 2010

Ratatoille - vegetarisk lyx

Foto: Saltåkvarn

Det här receptet har jag hämtat från Saltåkvarns otroligt inspirerande kokbok. Jag ökade på mängden kryddor och det blev jättegott. Vilka grönsaker du väljer och hur mycket av varje är givetvis en smaksak och beroende på vad du har i kylskåpet.

Ratatoille med fetaostkräm och solrosfrön 4-6 personer

2 mellanstora zuccini
3 paprikor i olika färger
3 gula lökar
300 g champinjoner
olivolja
3 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
2 tsk oregano
2 tsk basilika
1 tsk salt
svartpeppar
2 burkar krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
200 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 näve solrosfrön (alternativt pumpakärnor)

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär grönsakerna i ganska stora bitar.
3. Lägg zuccinibitarna i ett durkslag, salta lätt och låt dra i 20 minuter så att de vattnas ur. Torka sedan med hushållspapper.
4. Hetta upp olja i en gryta/stor stekpanna och fräs alla grönsaker tillsammans med kryddor och vitlök cirka 5 minuter.
5. Tillsätt de krossade tomaterna och buljongtärningen och låt alltihop koka ihop försiktigt i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
6. Olja en ugnsfast form och häll ned tatatouillen.
7. Blanda smulad fetaost med creme fraiche och klicka ut röran här och där över ratatouillen.
8. Strö över kärnorna och gratinera i ugnen 10-15 minuter tills fetaosten fått fin färg och kärnorna har rostats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar