Enligt Mats-Eric Nilsson får vi i oss 6-7 kg livsmedelstillsatser per person och år. Matindustrins egna förklaring till detta är att tillsatserna behövs för matens hållbarhet.
”Men konserveringsmedlen och de antioxidanter som ska motverka att fetter härsknar uppgår viktmässigt bara till 1 procent av den totala mängden tillsatser som används. Nio av tio tillsatser är i någon mening kosmetiska. De förändrar matens färg, smak, konsistens eller ytskiktets egenskaper. Ofta handlar det om att återställa vad som gått förlorat i den industriella processen. I andra fall används tillsatserna som en billig ersättning för den råvara som traditionellt brukar ingå.” (Ur Den hemlige kocken)
Vilka är då alla dessa tillsatser och vilken funktion har de?
Förtjockningsmedel (betecknas som modifierad stärkelse i innehållsförteckningen) är en billig stärkelse, ofta från majs, som både jämnar ut konsistensen och ökar produktens volym. Detta ersätter ofta dyrare ingredienser och används exempelvis i yoghurt, genom att minska frukten och öka med förtjockningsmedel (blandat med smak- och färgämnen) blir det mycket billigare.
Emuglerings- och stabiliseringsmedel gör det omöjliga möjligt för livsmedelsproducenterna. Med hjälp av detta kan man exempelvis blanda olja och vatten. Det vanligaste är lecitin och används i allt från choklad till tvål.
Ytbehandlingsmedel ser till att produkterna får den yta man vill ha, glänsande eller skummande. Används till bland annat jordnötssmör och schampo.
Färgämnen piffar till allt från godis till oliver. De tillsatta färgerna döljer dålig kvalitet hos varor och ger livsmedel den färg vi konsumenter förväntar oss av olika varor (exempelvis får pistaschglass den gröna kulören från dessa). De flesta färgämnen är syntetiska.
Sötningsmedel finns i 13 konstgjorda substanser. Dessa finns och används av den enkla anledningen att det är billigare med ett syntetiskt sötningsmedel som är 200 gånger sötare än vanligt naturligt socker (aspartam).
Smakförstärkare behövs för att råvarorna håller en låg kvalitet och/eller för att tillverkningsprocessen har gjort den färdiga produkten smaklös. En vanlig smakförstärkare är umglutamat.
Aromämnen är de mest använda av alla tillsatser men tyvärr minst kontrollerad. Det totalt ca 4 500 finns tyvärr i de flesta matvaror som är processade. Funktionen är att stimulera smakerna i produkter med mycket fett och stärkelse, att dölja råvarors dåliga kvalitet eller att ge en köttprodukt den köttsmak som den borde ha (men inte har p g a för låg kötthalt). På förpackningarna räcker det med att producenten anger ”aromer” eller ”aromämnen” i innehållsförteckningen.
Svarvad Zucchini med Sesamolja
-
Tillbehör med mycket umami!
Inlägget Svarvad Zucchini med Sesamolja dök först upp på Renée Voltaire.
10 månader sedan
var det allt? du har ju inte ens nämnt natriumbensoat, eller alla e-nummer/ämnen som är används osv...sen vill man ju veta vilka konserveringsmedel som finns och till vilka varor dom används..
SvaraRadera