söndag 17 januari 2010

Säsongsguide

Hittade en säsongsguide på sajten Äkta vara.
Guiden utgår från när dessa frukter och grönsaker kan odlas i Sverige, i de fall när det inte går är det medelhavssäsongen som anges. Fruktlistan gäller januari-mars. Grönsakslistan förändras dock lite. I februari utgår rödkål och i mars både svartrot och rättika.


Grönsaker: brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, gul,lök, röd lök, morötter, palsternacka, paprika, potatis, rotselleri, rättika, rödbeta, rödkål, svartrot och vitkål.


Frukt: apelsin, citron, clementin/satsumas, grapefrukt, kiwi och äpple.

Varför säsongsmat?
- Kvaliteten är bättre
- Ofta är priset bättre eftersom tillgången är större
- Lättare att få tag på ekologiska alternativ
- Man stöttar lokala producenter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar